Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
26.11.2010 / Landsbygdens Folk
EU försöker rädda nästa års budget
EU-institutionerna har startat ett nytt försök att få ihop en budget för nästa år, efter att förhandlingarna strandade föregående vecka. Parterna uppges bemöda sig om att nå en lösning ännu före årsskiftet.
Förhandlingarna mellan ministerrådet och parlamentet urartade i en veritabel maktkamp som till slut inte ledde någon vart. Enligt EU:s regionalkommissionär Johannes Hahn mäter institutionerna nu sina krafter för första gången sedan Lissabonavtalet trädde i kraft.
- Det handlar inte längre om pengar. Parterna måste nå en lösning där alla kan behålla ansiktet, menar Hahn.
I utbyte mot löftet om en återhållsam budget, gick EU-parlamentet med på att stryka sitt ursprungliga krav på en budgetökning med sex procent. I stället vill parlamentet få mer att bestämma om.
Parlamentet pockar bland annat på en flexibilitetsklausul som skulle göra det möjligt att kortfristigt bevilja medel för katastrofhjälp eller liknande. Parlamentet vill också ha mer inflytande över framtida långtidsbudgeter, vilket kräver en fördragsändring.
Storbritannien, Nederländerna och Sverige har hittills sagt blankt nej till fordringarna. Men det finns tecken på att länderna skulle vara beredda att i någon mån mjuka upp sin skarpa konfrontationskurs gentemot parlamentet.
EU-kommissionen har aviserat ett nytt budgetförslag före den första december. Med avseende på slutsumman följer förslaget den kompromiss som ministerrådet och parlamentet redan har kommit överens om.
Om råd och parlament lyckas bilägga sin tvist om tolkningen av Lissabonfördraget, kunde förslaget godkännas den 10 december i rådet. Parlamentet kunde i sin tur godkänna förslaget i plenum den 21 december.
Om samtalen strandar på nytt, blir EU utan budget tillsvidare. Det är inte så dramatiskt, eftersom den gamla budgeten helt enkelt rullar vidare tills alla parter har godkänt det nya förslaget.
Men i så fall måste EU sköta ekonomin på basen av den gamla budgeten, vilket medför särskilda problem inom jordbrukssektorn. Betalningarna till jordbruket tenderar att hopa sig i början av året.
En försenad budget kan därför störa EU:s betalningar till medlemsländerna. Regeringarna måste i så fall förskottera betalningarna till sina jordbrukare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab