Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
26.11.2010 / Landsbygdens Folk
FAO vill introducera larver och insekter till middag
Knapriga larver i stället för söndagssteken? Ingen dålig idé, om man får tro FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. Organisationen vill starta en världsomfattande kampanj för att främja insekter som livsmedel - också i västvärlden.
FAO påminner om att en miljard människor hungrar ute i världen. Kampen mot hungern är ett av de viktigaste millenniummålen men kampen är ojämn. Livsmedelsproduktionen håller inte jämna steg med efterfrågan.
En ny idé har nu introducerats i Asien, med potential att försörja hela världsbefolkningen med livsviktigt protein. Insekter som värdefull näringskälla togs nyligen upp till diskussion vid ett expertmöte i thailändska Chiang Mai. Enligt experterna finns det ett hundratal ätbara insektarter, larver, gräshoppor, termiter och skalbaggar.
Samtliga ätbara insekter innehåller en hög andel omättade fettsyror, järn, fett, mineraler och vitaminer. FAO:s regiondirektör för Asien, Hiroyuki Konuma, konstaterar att människor har livnärt sig på insekter under flera tusentals år.
- Plötsligt anses insekter vara äckliga och betecknas som osund, primitiv mat. Detta gäller särskilt i västvärlden, beklagar Konuma.
I Asien och delvis också Latinamerika återfinns insekter fortfarande på den dagliga matsedeln. Där är det vanligt att bönder samlar insekter. I Kina föder man upp ätliga skorpioner. I södra Afrika är Mopane-larven vardagsmat, medan mexikanerna gärna rostar gräshoppor som delikatess.
FAO lyfter gärna fram ett extra argument som borde främja valet av insekter framom wienerschnitzel. Insekterna efterlämnar ett lägre koldioxidavtryck än motsvarande köttboskap.
Insekterna äter mindre än boskap och fyller därutöver viktiga funktioner i ekosystemet, som exempelvis nedbrytningen av organiskt avfall.
De nya möjligheterna att lyfta insekter till råvara för framtidens gourmetkök har inspirerat FAO att starta en kampanj. Målsättningen är att öppna nya marknader för de hälsosamma insekterna, inte minst i västvärlden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab