Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.11.2010 / Landsbygdens Folk
Strid om CAP-förslaget in i det sista
Publiceringen av förslaget till CAP-reform sköts upp denna vecka från onsdag till torsdag på grund av en konflikt mellan jordbrukskommissionär Dacian Cioloş och EU-kommissionsordförande José Barroso. Förslagets slutliga utformning diskuterades vid ett hetsigt möte i fredags och vid EU-kommissionskollegiets möte den här veckan.
Svårigheten består i att enas om fler miljövillkor för gårdsstöden under första pelaren och där ligger EU-kommissionens miljödirektorat i konflikt med jordbruksmyndigheterna. Fortfarande ser man ut att gå in för en miljövänligare och grönare första pelare.
Dock var det i sista stund ännu frågan om huruvida man skulle dra tillbaka kommissionär Cioloş förslag om ett tak för de högsta utbetalningarna under direktstöden.
Men lika mycket handlar konflikten om EU:s utrikeshandelsstrategi. Kommissionär Cioloş har i ett brev till ordförande José Barroso förra veckan kritiserat kommissionens handelspolitik för att ignorera följderna av frihandelsavtalen som man ämnar ingå främst med Mercosur-länderna i Sydamerika, men också med Indien och andra länder.
I handelsstrategin gör man nämligen i det här skedet ingen hänvisning till de obalanser som kan uppkomma främst för jordbruksprodukternas del och därför heller inga förslag till anpassningsåtgärder för den europeiska lantbrukssektorn.
Cioloş yrkar därför på att förhandlingarna om frihandelsavtalen ska grunda sig på rättvisare regler; handelsstrategin borde tackla potentiella handelsobalanser som uppkommer genom de regelverk EU tillämpar. Jordbrukskommissionären vill att man först diskuterar handelsstrategierna inom EU-kommissionen innan man ger ut CAP-reformen till första påseende.
Producentorganisationerna ondgör sig över att skärpta miljökrav inom EU inte skulle resultera i en grönare ekonomi då livsmedelsimporten från länder utan strikta miljökrav med all sannolikhet ökar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab