Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.11.2010 / Landsbygdens Folk
SLC: Oro kring CAP avvärjd
Den oro som rått gällande pelarstrukturen i CAP har nu gått i en bättre riktning i och med att nuvarande uppbyggnad i huvudsak bibehålls enligt EU-kommissionens formella förslag. Det konstaterar SLC i ett uttalande.
EU-kommissionens förslag till ny jordbrukspolitik, CAP, innehåller flera viktiga formuleringar för Finland, säger SLC. Kommissionen nämner mindre gynnade områdens behov, möjligheter till produktionskopplade stöd, nationell medfinansiering och nationella möjligheter att vidta åtgärder kring landsbygdsfrågor.
SLC anser dock att man nationellt bör kunna besluta om tillämpningen av miljökriterier. Den gemensamma jordbrukspolitikens viktigaste uppgift är att ge jordbrukarna en skälig inkomst. Den kommande europeiska jordbrukspolitiken bör därför förbättra jordbrukarens förhandlingskraft i livsmedelskedjan. Detta mål är intaget i kommissionens förslag, vilket är positivt. Hur målet ska förverkligas framgår dock inte ur kommissionens förslag. Här vill SLC ha tydliga definitioner på hur producenternas förhandlingskraft stärks i den nya jordbrukspolitiken.
Då det gäller den fortsatta beredningsprocessen konstaterar SLC att kommissionens förslag inte i detta skede stakar ut finansieringsmässiga ramar. I och med att förslaget innehåller nya villkor för att erhålla jordbruksstöd bör även EU-finansieringen utgå från nuvarande nivå. Den rådande ekonomiska situationen inom jordbruket ger heller inte utrymme för en sänkning av EU:s budgetanslag.
Kommissionens förslag är bara början på beredningsprocessen för en ny gemensam jordbrukspolitik inom EU, påpekar SLC. Den sittande och den kommande regeringen bör förbinda sig att föra vidare de finländska kraven på innehåll i jordbrukspolitiken samt behovet av finansiering.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab