Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.11.2010 / Landsbygdens Folk
EU blir utan budget 2011 efter strandad förlikning
Förhandlingarna om EU-budgeten för 2011 strandade som väntat natten till tisdagen. EU-kommissionen, rådet och EU-parlamentet kunde inte enas om en gemensam kompromiss. Nu måste processen tas om.
Under tidigare förhandlingsrundor grälade parterna i första hand om pengar. EU-parlamentet ville tidigare höja slutsumman i kommissionens budgetförslag med sex procent till drygt 130 miljarder euro, men avstod till sist från kravet.
I stället meddelade parlamentet att man är redo att nöja sig med EU-kommissionens budgetförslag, där slutsumman stiger med moderata 2,9 procent till 126,5 miljarder euro. Det vore första gången som parlamentet har accepterat kommissionens förslag som det går och står.
Men i gengäld ställde parlamentet fordringar på mer medbestämmande som rådet inte ville gå med på. Parlamentet vill bland annat bli involverat i budgetplaneringen i ett tidigare skede och kräver förhandlingar om en EU-skatt eller motsvarande egna ekonomiska medel för gemenskapen. Det blev för mycket för Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Danmark, som avvisade det belgiska EU-värdskapets kompromiss. De fyra medlemsländerna vill inte höra talas om några EU-skatter.
Därmed bröt förhandlingarna samman utan återvändo. Måndagen var den sista förlikningsdagen inom den tidsfrist som Lissabonfördraget föreskriver för budgetförfarandet. Nu måste hela processen tas om från början, tills EU-parlamentet ger grönt ljus.
EU-parlamentets talman Jerzy Buzek beklagade fiaskot efteråt. Han betonade att man från parlamentets sida kommer att vidta alla tänkbara åtgärder för att ro en ny budget i hamn före årsskiftet.
EU-kommissionen måste snarast prestera ett nytt budgetförslag, vilket väntas ske redan nästa vecka. Sannolikt kommer budgetfrågan också att spela en framträdande roll på nästa toppmöte i medlet av december. Det nya förslaget kommer sannolikt att utlösa ett nytt förlikningsförfarande. Om ingen budget kommer till stånd inom detta år, måste EU starta sin verksamhet i januari på basen av en månadsvis budget.
Enligt Lissabonfördraget har kommissionen i ett budgetlöst tillstånd en möjlighet att för varje månad använda ett belopp som motsvarar en tolftedel av föregående års budget. Men EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski anser att månadsbudgeten är ett besvärligt verktyg för att bemästra kostnaderna för EU:s kohesionspolitik eller utbetalningarna av jordbruksstöden i januari och februari.
Huvudmotivet till att EU:s nettobetalande länder säger nej till EU-skatter är att medlemsländerna generellt måste föra en åtstramningspolitik på nationell nivå. Då är det inte populärt att överföra mer pengar till Bryssel. Bland medlemsländernas politiker råder också en rädsla för att ett EU-parlament med förstärkt ekonomisk makt inte når upp till ett motsvarande ansvar. Orealistiska budgetförslag under EU-parlamentets aktiva medverkan kan spränga alla ramar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab