|
19.11.2010 / Landsbygdens Folk
Cioloş avvaktar med hjälp till köttproducenter
De stigande kostnaderna för djurfoder oroar EU-parlamentet, som nyligen efterlyste nya marknadsmekanismer för att hjälpa köttproducenterna. Men agrarkommissionär Dacian Cioloş går inte med på alla förslag.
EU-parlamentariker från ett brett spektrum av partier och grupperingar kräver att EU måste hjälpa köttproducenterna, som kämpar mot stigande spannmålspriser och spekulation. Enligt parlamentet har köttproducenterna att kämpa mot en kombination av många faktorer som försvårar konkurrensen med länder utanför EU. Priset på bränslen, gödsel och foder stiger, samtidigt som produktionskostnaderna höjs av EU-specifika bestämmelser om djurhållningen.
Parlamentet förutsätter att kommissionen snabbt inför effektiva och flexibla marknadsinstrument för att balansera upp de stigande produktionskostnaderna. Parlamentarikerna efterlyste ett effektivt skyddsnät inom alla spannmålssektorer.
Agrarkommissionär Dacian Cioloş tvekar ändå med att införa nya eller nygamla marknadsinstrument. Köttproducenterna kan inte räkna med en förstärkt interventionslagring, löd hans budskap. I dagens situation med höga spannmålspriser är en sådan marknadsintervention inte lämplig, underströk Cioloş, men påminde samtidigt om att kommissionen vill sälja ut de befintliga 2,8 miljoner ton spannmål som finns i interventionslagren.
Han ställde också i utsikt möjligheten till privat lagerhållning av kött, ifall risken för överskott på EU-marknaden blir överhängande. Men allt beror på hur marknaden utvecklar sig, preciserade Cioloş.
Parlamentet krävde också att EU-kommissionen ska bekämpa spekulationen på EU-marknaderna och världsmarknaden. Man påminde om att EU nu kan handla inom ramen för det nya direktivet om finansreglering. Enligt parlamentet måste EU-kommissionen säkerställa att importerat kött uppfyller samma regler som EU-producenterna måste följa. I annat fall riskerar EU att utsätta sina producenter för orättvis konkurrens. Detta gäller i synnerhet då kommissionen förhandlar om de regler som ska gälla för den framtida frihandeln med den sydamerikanska tullunionen Mercosur, inskärper parlamentet.
Parlamentet kräver också att kommissionen ska garantera rättssäkerhet med avseende på importen av soja och majs från länder utanför EU. Man efterlyser en "pragmatisk tröskel" för rester av gentekniskt förändrade livsmedel som ännu inte är godkända i EU.
Inom ramen för den förestående reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken, bör EU trygga djurgårdarna en rimlig stödnivå och rättvisa priser för sina produkter. Producentorganisationerna bör förstärkas för att hjälpa jordbrukarna att förhandla fram bättre priser.
De är särskilt grisuppfödarna som lider under ett lågt grispris i kombination med höga produktionskostnader. Vid senaste rådsmöte tog Frankrikes jordbruksminister Bruno Le Maire upp behovet av en kraftig intervention på marknaden från EU-kommissionens sida. Le Maire krävde bland annat att exportbidragen borde återinföras i kombination med privat lagerhållning och försäljning av interventionsspannmål.
Det belgiska EU-värdskapet har inbjudit branschens aktörer till en specialmöte i Bryssel den tredje december. Vid mötet ska åtgärder dryftas för att främja den europeiska grissektorn fram till år 2020.
|
|