Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
19.11.2010 / Landsbygdens Folk
Bönderna måste påtala livsmedelskedjans snedvridna prisbildning
Trots rätt stabila stöd har utvecklingen för jordbrukets lönsamhet varit direkt alarmerande, sade ordföranden för NSP Thomas Blomqvist i sitt öppningstal till förbundets höstmöte i tisdags.
- Det är ingen klagovisa utan fakta, sade han. Utvecklingen under den senaste tiden har varit alarmerande. Stöden har, åtminstone hittills, hållits rätt stabila, men produktionskostnaderna har stigit samtidigt som priset på de produkter vi säljer har utvecklats negativt. Inom producentrörelsen är naturligtvis den stora frågan vad vi kan göra för att våra medlemmar ska få en rättmätig och rättvis andel av slutproduktens pris. I våras gick vi ut med rekommendationen att minska på spannmålsarealen. Det har visat sig vara ett sätt att påverka priset. Men trots att spannmålspriserna nu stigit är det all orsak att hålla fast vid att man noggrant bör överväga vad man sår, och vilka alternativa grödor det finns.
En annan sak som enligt Thomas Blomqvist har irriterat många bönder är att kvalitetsprissättningen på spannmål och villkoren ändrar efter skördesäsongen.
- Vi bör komma till en lösning där kvalitetsvillkoren slås fast innan vi sår, och där vi kan lita på att de håller hela säsongen.
- När det gäller prissättningen i handeln har vi små, för att inte säga obefintliga möjligheter att påverka, konstaterade Thomas Blomqvist vidare.
Enligt honom finns det därför all orsak att välkomna EU-kommissionens initiativ att öka insynen i livsmedelskedjan.
- Likaså bör vi kraftigt stöda det nationella förslaget att förstärka jordbrukarnas förhandlingsposition genom att göra det lättare att samarbeta i marknadsfrågor. Det är viktigt att vi påtalar och belyser hur snedvriden prisbildningen i många fall är.
NSP-ordföranden hänvisade till den franske professorn Jean-Christophe Kroll som anser att ingen ekonomisk teori gäller på livsmedelsmarknaden, som fungerar på ett helt orealistiskt sätt. Hans åsikt är att man borde övergå till en prissättning som baserar sig på produktionskostnaderna.
- Det är lätt att hålla med. Så fungerar inte prissättningen nu, hur mycket livsmedelshandeln än basunerar ut att brödpriset kommer att stiga på grund av höga spannmålspriser. Kort kan man säga att handeln, helt lagligt och för att maximera sin vinst, tar ut ett så högt pris den kan få, oberoende av råvarans pris.
Thomas Blomqvist var också inne på förnyelsen av den gemensamma jordbrukspolitiken.
- Under en längre tid har vi levt med en rätt oförändrad stödpolitik, eftersom vi inte haft några större reformer. Den tiden går nu mot sitt slut. För Finlands del gäller det nu att bevaka att våra särförhållanden beaktas och att stödet till mindre gynnade områden säkerställs. I vårt intresse är att EU har en stark gemensam jordbrukspolitik också i fortsättningen, och att man håller fast vid att det ska vara möjligt att bedriva jordbruk i unionens alla regioner. För Finland gäller det även att se till att miljö- och LFA- stödet ges tillräckliga resurser och att LFA-stödet kan utbetalas i hela landet.
Thomas Blomqvist påminde vidare om att den ökande kvalitetsmedvetenheten när det gäller livsmedel bland annat tar sig uttryck i ett större intresse för närproducerad mat och för ekoprodukter.
- Vi kan vara stolta över vår livsmedelssäkerhet och borde kunna utnyttja den bättre för att stärka våra produkters konkurrenskraft. Världens matförråd räcker 12 veckor, det är i alla länders intresse att upprätthålla en egen produktion. Vi bönder ska på ett positivt sätt visa vad vi är bra på. Men vi ska också bita ifrån oss när vi blir påhoppade.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab