Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
19.11.2010 / Landsbygdens Folk
Hälften av äggproducenterna i Österbotten slutar
Då de gamla hönsburarna inte längre godkänns om ett drygt år kommer ungefär hälften av alla äggproducenter i Österbotten att sluta. Det står klart redan nu.
Johnny Grandell som är vd för Närpes äggpackeri uppskattar att elva av deras 22 leverantörer slutar. Han tror också att fyra av de äggproducenter i Närpes som levererar till andra packerier kommer att fortsätta. Totalt skulle det alltså bli 15 äggproducenter i Närpes framöver.
Bo-Anders Ingo som är vd för Österbottens äggcentrallag säger att av deras 25 leverantörer så fortsätter omkring tio.
De som vill fortsätta med äggproduktion efter utgången av 2011 ska antingen ändra om till inredda burar, trivselburar, eller så ska de övergå till att ha frigående höns.
Österbottens äggcentrallags producenter har totalt 90.000 hönsplatser. 37 procent av hönsen är golvhöns. Ägarna till tio procent av hönsen har lagt om till inredda burar. Producenter som har 30 procent av hönsmängden kommer som det ser ut nu att sluta, medan resterande fjärdedelen ännu funderar.
Ingo räknar också med att mängden ägg kommer att minska.
- De som fortsätter kör ungefär med samma mängd som tidigare. Det är inte många som utvidgar då man inte får investeringsstöd för utvidgningar, säger han.
Närpes äggpackeris producenter har tillsammans 140.000 hönsplatser. Johnny Grandell tror att mängden kommer att vara densamma även efter att de som inte lägger om enligt den nya lagen slutar. Det här beror på att det skett en del nyinvesteringar i Närpes.
40 procent av hönsen i Närpes är frigående, medan 60 procent är burhöns.
I Närpes är omläggningen nästa helt genomförd redan. Grandell säger att av dem som han vet kommer att fortsätta så är det endast en som inte lagt om än.
- De som slutar är i huvudsak äldre producenter som har mellan 1.000 och 3.000 hönsplatser. De kör så länge de får med nuvarande utrustning, sen sätter de lapp på luckan. De som fortsätter är relativt unga som satsar på framtiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab