Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / Landsbygdens Folk
EG-domstolen avvisar offentliga stödlistor
EU:s publicering av offentliga stödlistor med namnen på mottagare av jordbruksstöd är olaglig, fastställde EG-domstolen på tisdagen. Enligt domstolens utslag skjuter EU över målet i sin strävan till transparens genom att publicera information som bryter mot det personliga dataskyddet.
EG-domstolens beslut saknar emellertid retroaktiv verkan. De nuvarande stödlistorna måste inte avlägsnas från nätet, men det är förbjudet att mata in ny information om naturliga personer. Nu måste EU-kommissionen finna en ny lösning.
Den omstridda publiceringen av mottagarna till jordbruksstöd har sitt ursprung i EU:s öppenhetsinitiativ från år 2005. Publiceringen har motiverats med att den underlättar övervakningen av att EU hushållar rätt och riktigt med sina budgetmedel.
Jordbruket står för 40 procent av utgifterna i EU-budgeten. Kommissionen har därför beslutat att utbetalningar av jordbruks- och landsbygdsstöd ska offentliggöras. Informationen omfattar stödbeloppet, mottagarens firma- eller personnamn samt ort och postnummer.
Ivern att genomföra beslutet i praktiken har varierat starkt från land till land. Sverige och Danmark hörde till de länder som ställde sig mest positiva, medan Finland, Tyskland och Österrike drog ut på publiceringen in i det sista.
Två tyska jordbrukare vägrade år 2008 att låta publicera sina stöd och förde ärendet till en förvaltningsdomstol i Wiesbaden. Förvaltningsdomstolen lät för sin del pröva ärendet i EG-domstolen för att få definitiv klarhet.
EG-domstolen fastslår att den offentliga publiceringen inte är förenlig med EU:s stadga för grundrättigheter, som föreskriver att bearbetning av personrelaterad information bör respektera skyddet för privatliv. Detta innefattar också dataskyddet. Undantag tillåts endast om detta är "absolut nödvändigt" för att nå målsättningar för det allmänna bästa, förutsatt att principerna för EU:s grundrättigheter åtföljs.
Men EG-domstolen konstaterar också, att skattebetalarna i ett demokratiskt samhälle har rätt till information om hur deras pengar används. I sådana fall måste en noggrann avvägning ske mellan båda målsättningarna. En sådan avvägning har råd och kommission emellertid underlåtit att genomföra, påpekar domstolen. EU-organen har inte utrett om det faktiskt är nödvändigt att i alla situationer publicera namnen på naturliga personer i deras egenskap av stödmottagare.
Domstolen anser att rådet och EU-kommissionen har överskridit gränserna för vad som är nödvändigt, genom att låta publicera namnen på privata personer.
Flera europeiska producentorganisationer har välkomnat EG-domstolens utslag. De tyska lantbruksproducenternas ordförande Gerd Sonnleitner kräver att webbsidan med namnen på stödmottagarna ska avlägsnas från nätet tills en ny lösning har hittats, som motsvarar EU:s principer för dataskyddet. Åtminstone i Tyskland och Österrike tog de ansvariga myndigheterna omedelbart bort stödlistorna från webben. Det skedde bara några timmar efter EG-domstolens utslag.
I Bryssel har EG-domstolens utslag tagits emot utan större dramatik. En talesman för agrarkommissionär Dacian Cioloş konstaterar att utslaget inte får några omedelbara följder. Eftersom informationen om stödmottagare uppdateras först i mars nästa år, har EU-kommissionen tid att reagera. Kommissionen är angelägen om att finna en lösning som uppfyller domstolens villkor, men som samtidigt medger största möjliga öppenhet, sade talesmannen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab