Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / Landsbygdens Folk
Grekland fördelade otillåtna EU-stöd
EU-kommissionen återkräver sammanlagt 578,5 miljoner euro för jordbruksstöd som medlemsländerna har delat ut på felaktiga grunder. Mer än hälften av de olagliga stöden, 347,5 miljoner euro, hade utbetalats till grekiska jordbrukare.
Sammanlagt nitton EU-länder har denna gång åkt fast i EU-kommissionens kontroll till följd av större eller mindre avvikelser från de rättmätiga summorna. För de flesta länder handlar det om mindre, bagatellartade avvikelser. För Finlands del noterades inga felaktigheter.
De största felaktigheterna bokför EU-kommissionen inom arealstöden, där 313,9 miljoner euro har utbetalats på felaktiga grunder. På andra plats kommer djurbidragen med 57 miljoner euro och som tredje sektor återfinns frukt och grönsaker med 54,7 miljoner euro.
Inom stöden för landsbygdens utveckling och landsbygdens utvecklingsgaranti noteras felaktigheter till ett sammanlagt belopp av 46 miljoner euro.
Enligt en rapport som statistikmyndigheten Eurostat lade fram senaste vår, har Grekland under en lång rad av år fuskat med EU-stöd av allehanda slag. Det gäller också stöd till jordbruket. Korruptionen är utbredd och räkenskaper utförs utan nödvändig noggrannhet.
Det förefaller som om EU-kommissionen numera skulle betrakta Grekland med särskilt vaksamma argusögon. Vid den förra revisionen i mars stod Grekland redan högst uppe på listan över länder med höga felkvoter - men då kom grekerna ännu undan med efterkrav på 130 miljoner euro.
Denna gång måste Grekland återbetala 347,5 miljoner euro. Bland de större posterna noteras 210 miljoner euro arealstöd för brister i systemet för identifiering av skiften och för bristfälliga kontroller på plats för arealstödsutgifter, bland annat arealbaserade åtgärder för landsbygdsutveckling.
EU kräver vidare att Grekland ska betala tillbaka 54,7 miljoner euro för torkade druvor till följd av minskningar i minimiavkastningen, specialisering av jordbruksskiften, ineffektiva vingårdsregister och brister i förvaltningen och kontrollen under budgetåren 2003-2007.
Ytterligare ska Grekland betala drygt 50 miljoner euro i djurbidrag för underlåtenhet att minska stödutbetalningarna på grund av bristande efterlevnad av veterinärbestämmelser. Det gäller bland annat register över får, kontroller på plats och bristande administrativa kontroller.
Inom tobaksproduktionen måste grekerna ännu betala drygt 19 miljoner euro för tobaksleveranser efter den föreskrivna tidsfristens utgång. Myndigheterna har också på felaktiga grunder godkänt företag och överföringar av odlingskontrakt.
Andra större syndare är Rumänien (41,7 miljoner), Portugal (40,7 miljoner), Nederländerna (28,9 miljoner) och Bulgarien (20 miljoner).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab