Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / Landsbygdens Folk
EU vill ha snabba avtal med WTO och Mercosur
EU:s handelskommissionär Karel de Gucht efterlyser snabba avtal med viktiga handelspartner som Indien och Mercosur. Dessutom ska handelssamarbetet med USA, Kina, Japan och Ryssland fördjupas. Förhandlingarna med WTO måste också slutföras brådskande.
Målsättningarna ingår i den femåriga handelsstrategi som de Gucht på tisdagen lade fram. Handelskommissionären vill skapa ekonomisk tillväxt och nya arbetstillfällen genom mer handel.
En ny handelspolitisk strategi kommer att öppna marknaderna och ge EU tillträde till branscher och regioner där den globala tillväxten sker. Men samtidigt ska företagen i EU behandlas rättvist, och handelsutbytet måste respektera EU:s regler, påpekade de Gucht. Handelssamarbetet med strategiska parter som USA, Kina, Japan och Ryssland ska fördjupas. Fokus ska ställas in på en undanröjning av icke-tariffära handelshinder.
Förhandlingarna inom WTO och samtalen med viktiga handelspartner som Indien och Mercosur ska slutföras. Detta skulle leda till en ökning av EU:s bruttonationalprodukt med mer än en procentenhet per år, hävdar de Gucht.
Ett avtal med Mercosur har alla chanser att slutföras redan i medlet av nästa år, tror handelskommissionären.
Hans kollega i kommissionen, agrarkommissionär Dacian Cioloş, är inte lika tvärsäker på att resultaten blir enbart positiva. I en skrivelse till kommissionens ordförande José Manuel Barroso varnar Cioloş för en kraftig slagsida i handeln mellan EU och Mercosur. Cioloş hänvisar till de höga produktionsstandarderna inom gemenskapen. Det finns en överhängande risk för att EU måste kämpa under ojämna konkurrensförutsättningar. Marknadstillgången borde därför öppnas stegvis, i begränsad utsträckning.
Många jordbruksexperter varnar för Mercosurländernas enorma effektivitet på jordbrukets område. En tullfri import av nöt- och fågelkött, oljefrö och spannmål från de stora jordbruksländerna Brasilien och Argentina, kunde sluta med en katastrof för EU:s jordbrukare.
I EU-parlamentet växer kritiken mot förhandlingarna med Mercosur. Flera grupperingar har uttryckt en djup oro över följderna, om EU översvämmas av billiga jordbruksprodukter. I de parlamentariska grupperna befarar man att importen av nötkött stiger med 70 procent och importen av fågelkött med 25 procent om ett avtal om tullfrihet skulle realiseras.
Ett problem är att Mercosurländernas föreskrifter för djurskydd, miljö och arbetarskydd ligger långt under EU-nivå. EU:s strikta syn på exempelvis djurtäthet och förbud mot hönsburar väcker föga förståelse i Brasilien och Argentina. Den europeiska livsmedels- och veterinärmyndigheten företar ständiga inspektionsresor till Mercosurländerna. Inspektörerna rapporterar fortfarande regelbundet om omfattande brister i märkning och spårning, hygien och användning av medicinska preparat som är förbjudna i EU.
Än så länge saknas ett konkret underlag för förhandlingarna mellan EU och Mercosur. För närvarande prövar delegationerna hur långt de kan gå i sina krav och anbud. Handelskommissionär Karel de Gucht utesluter inte, att det kan bli nödvändigt med kompensationer för europeiska producenter inom de mest känsliga jordbrukssektorerna.
EU-kommissionen ska genomföra omfattande studier för att kartlägga konsekvenserna för det inhemska jordbruket. EU kommer inte att tumma på livsmedelssäkerheten. För importen ska samma bestämmelser gälla som för inhemsk produktion, lovar de Gucht.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab