Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / Landsbygdens Folk
Brasilien tar EU-tvist om fågelkött till WTO
Tvisten mellan Brasilien och EU om importen av vissa fågelköttprodukter till Europa är på väg att sluta i en WTO-panel. Enligt Brasiliens utrikesministerium har landet goda utsikter att vinna ett förfarande, då EU:s bestämmelser är olagliga.
Enligt Brasiliens utrikeshandelsminister Carlos Marcio Cozendey sitter Brasilien på de bättre argumenten. Landet har goda chanser att vinna en process och kommer att driva på ärendet med alla medel. Brasiliens regering utreder redan detaljerna och beräknar de skador som EU:s importregler åsamkar landets producenter av fågelkött. Ett klagomål till WTO kan bli aktuellt ännu inom detta år.
Grälet handlar om sådana köttprodukter som saluförs som "färska". Sedan maj 2010 är det förbjudet att saluföra sådana produkter av nedfryst eller upptinat kött. I praktiken handlar det om kryddat eller marinerat höns- och kalkonkött.
Brasilien anser att bestämmelsen diskriminerar landets producenter, eftersom huvuddelen av landets fågelkött exporteras i fruset tillstånd. EU-kommissionen framhåller å andra sidan att samma bestämmelser gäller för de inhemska producenterna i EU.
EU är den tredje viktigaste marknaden för Brasilien. Men detta år har exporten av fågelkött till EU sjunkit till 206.000 ton, en nedgång med 19,2 procent sedan år 2009. Brasilien är världens största exportör av fågelkött. Landet exporterade år 2008 fågelkött till ett värde av sju miljarder dollar innan finanskrisen slog till mot industrin.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab