Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / Landsbygdens Folk
SLC stöder lag som ska underlätta bondesamarbete om marknaden
SLC understöder förslaget om producent- och branschorganisationer inom jordbruket och anser att det bör godkännas och träda i kraft snarast möjligt.
Förslaget, som nu varit på utlåtanderunda, bygger på regeringens uttalande från 10 juni i samband med förslaget till ny konkurrenslag. I uttalandet förband sig regeringen att bereda en proposition om undantag till konkurrenslagstiftningen för jordbrukssektorn med syfte att förverkliga de ordningar för producent- och branschorganisationer som är förenliga med EU:s lagstiftning.
SLC anser att en dylik lagstiftning är nödvändig för att ge primärproducenterna bättre möjligheter att balansera sin produktion och anpassa den till marknadens villkor. SLC påminner om de enorma strukturella förändringar som den inhemska livsmedelsproduktionen har genomgått under några decennier. Från en mångfald av aktörer är situationen i dag den att bara primärproducenterna är många till antalet, medan förädlarna kan räknas i tiotal och handeln i praktiken styrs av två stora aktörer. Detta försvagar primärproducenternas ställning märkbart.
Det är ytterst viktigt att man även i Finland tar i bruk de möjligheter till producent- och branschorganisationer inom jordbrukssektorn som redan är i bruk i många andra EU-länder och som är helt förenliga med EG-rätten, anser SLC. EU:s övergripande marknadsstyrning kommer också att minska i framtiden varför behovet av andra mekanismer att balansera utbud och efterfrågan kommer att öka.
SLC påminner om att den finländska jordbruksproduktionen konkurrerar på en gemensam europeisk marknad där konkurrensförutsättningarna bör vara jämlika. Den europeiska konkurrenslagstiftningen sätter även begränsningar för hur affärsverksamheten kan bedrivas. Den nationella konkurrenslagstiftningen bör dock vara lika i alla EU-länder.
Men i dag hör den finländska konkurrenslagstiftningen troligtvis till de mest strikta inom EU, framförallt då det gäller jordbrukssektorn. Det som nu föreslås i lagen om producent- och branschorganisationer är således redan i bruk i andra EU-länder vars produktion konkurrerar med vår. För att en konkurrenslagstiftning ska vara fungerande bör den gälla alla parter jämlikt. Den föreslagna lagen öppnar möjligheterna för att utveckla den finländska livsmedelskedjan.
Enligt lagförslaget skulle en producentorganisation eller en sammanslutning av producentorganisationer kunna avtala om begränsning av produktionen för att förbättra produktiviteten eller kvaliteten. Organisationen skulle också kunna fastställa standardvillkor för medlemmarnas avtal med undantag av priset och kunna centralisera distribution och marknadsföring. En branschorganisation skulle kunna informera om marknadssituationen och om faktorer som påverkar den.
Vid exceptionella marknadslägen skulle organisationen även kunna ta i bruk tidsbestämda avtal om begränsning av produktionen utgående från en plan för att förbättra produktiviteten och kvaliteten. Dessutom skulle branschorganisationen kunna fastställa standardvillkor för leveranser mellan medlemmarna med undantag av priset.
SLC anser att de här kommande möjligheterna bildar en ändamålsenlig helhet. Förbundet konstaterar att det i vissa fall måste vara möjligt att komma överens om produktionsmängden för att uppfylla lagens syfte.
- Att kunna styra produktionsmängden bidrar även till att garantera tillgången på kvalitativa livsmedel till konsumenterna, framhåller SLC. De möjligheter att begränsa produktionen som föreslås förutsätter att beslutet fattas i samråd, inte bara av en part.
- Detta är en ny öppning inom jordbruksproduktionen, heter det i SLC:s utlåtande.
SLC anser vidare att begränsningsmöjligheterna behövs för att ta jordbruksproduktionen in i en ny tid där den är marknadsstyrd och inte produktionsstyrd.
- Redan i dag fastställs mängderna i olika kontrakt mellan uppköparen och jordbrukaren. Genom en mängdstyrning kan man garantera högkvalitativa livsmedel till konsumenterna för ett skäligt pris. Inom husdjursproduktionen styrs produktionsmängderna redan av miljörelaterade produktionsbegränsningar.
SLC anser att förslaget kan främja livsmedelsprisernas stabilitet och även öka primärproducenternas förhandlingskraft, vilket kan bidra till att bibehålla den inhemska råvaruproduktionen. Det torde även de andra aktörerna inom livsmedelskedjan ha ett intresse av.
- Vi ser inte att konsumentpriserna skulle stiga eller konkurrensläget märkbart förändras om förslaget förverkligas, eftersom importen från EU gör att livsmedlens allmänna prisnivå inte kan variera märkbart inom gemenskapens område. Bland annat av dessa orsaker kan en finländsk producent- eller branschorganisation inte heller uppnå någon dominerande marknadsställning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab