Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / Landsbygdens Folk
SLC stöder förslaget om energistöd för klenvirke
Regeringens förslag till lag om energistöd för klenvirke är i linje med de övriga linjedragningarna som statsmakten har dragit upp för produktionen av bioenergi. Det anser SLC i ett utlåtande om förslaget.
Förbundet konstaterar att den politiska avsikten med klenvirkeslagen är att sporra ett uttag av sådant energivirke som inte är tillräckligt lönsamt att ta ut utan stöd. Lagen sporrar även till skogsförbättringsåtgärder och ger i slutändan högklassigt virke till skogsindustrin. SLC anser dock att stödnivån bör höjas så att den motsvarar nuvarande nivå enligt lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk.
I dag får man sammanlagt 7 euro per fast kubikmeter för uttag av energived som man säljer och 1,70 euro per löskubikmeter för flisning. Meningen är att stödnivån fastställs i statsrådets förordning, men i motiveringarna till den nya lagen utgår beredningen från en nivå på 8 euro per kubikmeter för högst 50 kubikmeter per hektar.
Den här gränsen vill SLC även höja till 70 kubikmeter. Detta för att bättre motsvara möjligheterna i landets södra delar. En höjning äventyrar inte ett hållbart skogsbruk, inte heller skogsindustrins tillgång till virke. Stödet bör även följa samma principer som tillämpas inom lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk, bland annat bör det vara fritt från beskattning.
SLC påminner vidare om att anslagen i stadsbudgeten bör vara tillräckliga. Detta i och med att skogsägarna årligen får vänta på stöden eftersom intresset för åtgärderna är större än tillgången till finansiering. Samma situation får inte uppstå med klenvirkeslagen.
SLC anser att stödet enbart ska riktas till privata skogsägare. Företag, staten, kommuner och församlingar har andra förutsättningar att sköta skogsbruk än privata skogsägare. SLC anser att minimiuttagsmängden för att erhålla klenvirkesstödet bör vara 20 fastkubikmeter så som i stödet för uttag och flisning av energived i dag. Detta för att sporra de självverksamma skogsägarna. Lagförslaget utgår från 40 fasta kubikmeter.
Vidare påminner SLC om att klenvirke även växer längs med vägar och linjegator. Stödet bör också kunna ges till det energivirke som samlas från sådana områden. Denna förändring skulle trygga bland annat trafiksäkerheten och förhindra ledningsavbrott.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab