Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
12.11.2010 / SLC
Utlåtande om utkastet till ändring av 12 § i statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät
12 november 2010
kirjaamo.ym@ymparisto.fi

YM03:00/2010

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har tagit del av utkastet där det föreslås en två-årig förlängning av den tid för när befintliga avloppssystem ska uppfylla kraven i statsrådets förordning. Enligt förslaget ska befintliga avloppssystem uppfylla kraven i förordningen 1.1.2016 och uppskov kan under vissa förutsättningar beviljas till 1.1.2010.

SLC motsätter sig inte att övergångstiden förlängs, men vi efterlyser samtidigt en kritisk genomgång av Statsrådets förordning om behandling av hushållsavloppsvatten i områden utanför vattenverkens avloppsnät (542/2003).

Förordningens reningskrav är höga och man räknar med att totalkostnaderna för de fastigheter som ska uppfylla förordningens krav uppgår till minst 1 000 miljoner euro, kanske till och med till 2 500 miljoner euro. Det har visat sig att det är svårt för fastighetsägarna att hitta fungerande system och man frågar sig också hur kostnadseffektiva de nuvarande bestämmelserna är. Utan att ge avkall på målsättningarna för vattenvården kan man eventuellt hitta ändamålsenligare sätt att reglera behandlingen av hushållsavloppsvatten.   



SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.



Jonas Laxåback                 Helena Ålgars
verksamhetsledare             jurist


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab