Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.11.2010 / SLC
Utlåtande gällande regeringens förslag till lag om energistöd för klenvirke och ändringar av lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk
UTLÅTANDE
4.11.2010

Jord- och skogsbruksministeriet
Hänvisning: MMM055:00/2010

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, har tagit del av förslaget till ändring av lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk och lagen om energistöd för klenvirke.

Gällande lag on energistöd för klenvirke ger SLC följande utlåtande

Denna lag ersätter de paragrafer som berör skörd av energivirke och flisning i lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk. SLC anser att lagförslaget är i linje med de övriga linjedragningarna som statsmakten har dragit upp då det gäller produktionen av bioenergi. Den politiska avsikten med klenvirkeslagen är att sporra ett uttag av sådant energivirke som inte av egen kraft skulle komma att användas till energiproduktion. Lagen sporrar även till skogsförbättringsåtgärder och ger i slutändan högklassigt virke till skogsindustrin.

Då det gäller nivån på stödet anser SLC att stödnivån bör höjas så att den motsvarar nuvarande nivå enligt lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk. Stödet bör även följa samma principer som tillämpas inom lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk, det vill säga stödet bör bl.a. vara fritt från beskattning. Detta även för att det inte ska ske missförstånd bland skogsägarna.

Då det gäller anslagen i statsbudgeten bör dessa vara tillräckliga. Erfarenheterna från hur finansieringen av lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk har skötts är mycket beklagliga. Detta i och med att skogsägarna årligen får vänta på stöden eftersom intresset för åtgärderna är större än tillgången till finansiering. Samma situation får inte uppstå med klenvirkeslagen.  

4 §

SLC anser att stödet enbart ska riktas till privata skogsägare. Företag, staten, kommuner och församlingar har andra förutsättningar att sköta skogsbruk än privata skogsägare. I och med att klenvirkesuttaget finansieras av de allmänna medlen bör dessa grupper inte ges enligt denna lag möjlighet till stöd eller så bör stödet vara på en lägre nivå.

SLC föreslår att maximiuttaget av energivirke höjs till 70 m3 per hektar. Detta för att bättre motsvara energivirkesuttagsmöjligheterna i landets södra delar. En höjning äventyrar inte ett hållbart skogsbruk inte heller skogsindustrins tillgång till virke.  

7 §

SLC anser att minimiuttagsmängden för att erhålla klenvirkesstödet bör vara högst 20 m3. Detta för att sporra den självverksamma skogsägaren.

Då det gäller klenvirke så växer denna typ av virke även längs med vägar och linjegator. Klenvirkesstödet bör även kunna ges till det energivirke som samlas från dessa områden. Denna förändring skulle trygga bl.a. trafiksäkerheten och förhindra ledningsavbrott.

Gällande lagen om finansiering av ett hållbart skogsbruk ger SLC följande utlåtande

8 §

SLC anser att de kostnader som uppstått då skogsägaren själv med en verifierat kunnande uppgjort en plan ska godkännas. Den självuppgjorda planen kan vid behov granskas av utomstående för att konstatera att de föreslagna åtgärderna är korrekta.

SLC anser att självrisken för skogsbrukets miljöstöd ska vara baserad per fastighet och inte per avtal.

10 §

SLC anser att stöd för vård av ungskog bör beviljas för objekt vars medelhöjd efter skogsförbättringsåtgärden är minst 1,3 meter och beståndets diameter under 16 cm för att med stödet uppnå de skogsvårdsmässiga målsättningarna.

29 §

För de skogsbilvägar som fått allmän finansiering är det av stor vikt att skogsägarna själv kan bedöma om vägen är öppen eller inte för allmänheten. Skogsbilvägarna har inte byggts för rekreation utan för att kunna bedriva ett lönsamt skogsbruk. Skogsägarna bör med hänvisning till detta kunna begränsa allmänhetens användning av skogsbilvägarna från det att de blivit färdiga.



Jonas Laxåback
Verksamhetsledare

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) r.f.

 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab