Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.11.2010 / SLC
Lantbruksräkningens sista uppgiftsinsamlingsomgång inleds
Publicerad 08.11.2010

Den femte och sista omgången av uppgiftsinsamlingen för Lantbruksräkningen 2010, som täcker hela Finland, har påbörjats. Till omgången hör lantbruk och trädgårdsföretag inom områdena centrala Tavastland, Nyland, Egentliga Finland samt Åland. Uppgifterna som efterfrågas i undersökningen kan nu för första gången lämnas till Tike på nätet.

Lantbruk och trädgårdsföretag, som hör till den femte och samtidigt sista omgången, får en uppmaning att delta i undersökningen under denna vecka. Med posten får gårdarna användarnamn och lösenord som används för att logga in till lantbruksräkningens nättjänst. Den elektroniska tjänsten, som används för första gången, finns på adressen www.lantbruksrakning.fi. På webbplatsen finns även instruktioner och vanliga frågor om undersökningen.

Allt som allt hör nästan 12 200 lantbruk och trädgårdsföretag till den femte uppgiftsinsamlingsomgången. Ifall gården inte lämnar in sina uppgifter i nättjänsten inom utsatt tid, kommer uppgifterna att samlas in via telefonintervju. Om gårdens verksamhet har upphört, bör detta meddelas till Tike och i samband med anmälan uppge den med sin verksamhet avslutade gårdens lägenhetssignum.

Populärt att svara elektroniskt

Lantbruksräkningens nättjänst öppnades den 1 september för alla odlare. Via den har hittills ca 21 800 odlare eller ungefär 33 % av alla gårdar svarat. Gårdar belägna i Österbotten har tillsvidare varit flitigast på att ge sina svar på nätet. Av Södra-Österbottens gårdar besvarade över 48 % undersökningen på Internet. Tikes målsättning är att hälften av gårdarna ska besvara uppgiftsinsamlingen via Internet.

Tike genomför lantbruksräkningen
Lantbruksräkningen 2010 är en lagstadgad statistisk undersökning som täcker vårt lands lantbruk och trädgårdsföretag. Under hösten samlas uppgifter som behövs för undersökningen från Finlands ungefär 66 000 lantbruk och trädgårdsföretag. Odlarna tillfrågas om sådant som rör lantbrukets struktur, arbetskraft och annat som har att göra med företagsverksamheten. Över hälften av informationen som behövs för räkningen fås från lantbruksförvaltningens register. Uppgifterna samlas in under hösten 2010 och resultaten publiceras i slutet av år 2011.

I Finland utförs lantbruksräkningen av Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral, som är en av Finlands fyra statistikmyndigheter. Tikes lagstadgade uppgift är att producera statistik över lantbruks- och livsmedelsnäring.

Mer information om lantbruksräkningen och dess hundraåriga historia finns på nätadressen www.lantbruksrakning.fi.

Ytterligare information om undersökningen ges av:
Jaana Kyyrä, Lantbruksräkningen 2010, projektchef
tel. 020 77 21 292

Johanna Laiho-Kauranne, Tikes statistikdirektör
tel. 020 77 21 369

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab