Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.11.2010 / Landsbygdens Folk
Stor potatisexport till Ryssland
Denna vinter kommer producentägda potatispackeriet Osku i Dagsmark, Kristinestad, att exportera flera tusen ton potatis till Ryssland. 35 procent av Oskus leveranser går för närvarande på export. För tillfället avgår varje dag en med potatis fullastad långtradare från Osku med destination Ryssland.
Det är den dåliga skörden i Ryssland som lett till ett enormt importbehov där. Samtidigt har skörden i Finland också varit mindre än normalt. Matpotatisskörden blev ungefär tio procent mindre än i fjol.
Trots den stora efterfrågan har priserna på hemmaplan inte rusat i höjden med någon större fart. För närvarande ligger producentpriset i Finland på mellan 16 och 20 cent. Det är inget toppris, men betydligt högre än i fjol då producenterna fick runt 10 cent per kilo.
- De priser vi får nu borde vara ett normalpris för alla år. Speciellt med tanke på de förluster vi gjorde i fjol är vi ännu långt ifrån en kompensation för det.
Det här säger Per-Erik Englund potatisodlare och en av åtta delägare i Osku.
Enligt vissa uppgifter skulle packerierna få bättre betalt om de exporterar potatis till Ryssland än om de säljer till den finländska handeln. Englund vill inte på rak arm skriva under det påståendet, men säger att de priser ryssarna betalar nog lett till att priset på den inhemska marknaden pressats uppåt.
I fjol då skörden var stor exporterades överskottet till alltför låga priser, som Enlund uttrycker det. Nu då både pris och efterfrågan ökar dyker det också upp många nya och oseriösa aktörer.
- Normalt är exporten en förlustaffär, men inte i år. Tyvärr lockar den här situationen också många lycksökare. Nu är det många som aldrig haft med potatis att göra som ger sig in i handeln. Det här kan ge en kedjereaktion som ger en skev bild av den verkliga efterfrågan i Ryssland.
Trots att potatisodlarna har ett mycket dyrt fjolår att kompensera och att man nu sitter med trumf på hand, så har prisutvecklingen varit rätt moderat. Englund säger att det är svårt att säga var gränsen går för vad odlarna kan ta ut av handeln.
- Priset på den inhemska marknaden kommer säkert att stiga ytterligare denna vinter. Hur mycket är svårt att säga. Då det gäller exporten finns det också en gräns för vad ryssarna är beredda att betala.
Englund säger att det finns en risk för att den finska potatisexporten blir så stor att potatis inte räcker till för den inhemska marknaden säsongen ut.
- Då kan vi lätt hamna i den situationen att handeln till våren börjar importera tidig potatis i stora mängder från Syd- och Mellaneuropa. Det skulle inte vara bra för den inhemska potatisodlingen. Därför är det oerhört viktigt för oss att se hela verksamheten i ett längre perspektiv. Det är i huvudsak för den inhemska marknaden vi ska producera.
- Det är viktigt att vara medveten om att den lönsamhet som nu ligger i exporten bara är temporär. Vi kan inte bygga upp vår verksamhet med tanke på exporten. Vi bor på fel breddgrader för att odla för export. Under normala år fungerar exporten endast för att reglera överproduktionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab