Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.11.2010 / Landsbygdens Folk
Riksdagsutskott kräver sänkt gräns för återbäringen av energiskatt
Riksdagens jord- och skogsbruksutskott håller det för oundvikligt att den nedre gränsen för återbäring av energiskatter inom växthusodlingen sätts vid 5.000 euro årligen. Det här framhåller utskottet i sitt utlåtande om regeringens proposition om förhöjningar av energiskatterna.
- Så långt kan vi nog tala om en arbetsseger, säger utskottsmedlemmen Mats Nylund (SFP), även ordförande för ÖSP, som har en stor del av landets växthusodlare som medlemmar.
- Det finns orsak att vara nöjd med de skrivningar vi fått in i utlåtandet. Efter att finansministeriet gav beredningens förslag om höjda energiskatter offentlighet i somras blev det uppenbart att man inte hade beaktat följderna av förhöjningarna för vissa grupper. Det gäller i hög grad växthussektorn, som drabbas av betydande kostnadsökningar om regeringens förslag går igenom som sådant.
- Tack och lov var ÖSP och SLC uppmärksamma på problemet, så att frågan lyftes upp på regeringsnivå, bland annat i anslutning till budgetmanglingen i augusti och senare då regeringen avgav propositionen, säger Mats Nylund vidare.
Enligt det material som jord- och skogsbruksutskottet har tagit del av skulle de föreslagna förhöjningarna höja jordbrukets årliga kostnader med drygt 37 miljoner euro. Näringen skulle dock få kompensation för cirka 29 miljoner i form av förhöjda återbäringar.
De föreslagna nivåerna gör att jordbrukets skatter för lätt och tung brännolja hålls på dagens nivå. Däremot så skärps alltså elskatten och skatten för naturgas betydligt jämfört med nuläget. Det blir en ökning med 7-8 miljoner euro med varierande följder för olika produktionsinriktningar och företag. Ökningen väntas naturligtvis bli högst för företag som använder mycket el eller naturgas. Enligt en utredning som utskottet tagit del av skulle regeringens proposition således medföra en höjning av energibeskattningen inom växthusbranschen på mer än 4 miljoner euro.
Energiintensiva företag kan enligt lagen om elskatt få återbäringar för den andel av energiskatterna som överstiger 50.000 euro. Den gränsen är emellertid enligt jord- och skogsbruksutskottet alldeles för hög för att växthusföretagen ska komma i åtnjutande av lättnaden.
Därför föreslår utskottet i stället ett tillägg till lagen om återbäring av accis på vissa energiprodukter, så att den nedre gränsen för återbäringar av energiskatt inom trädgårdsodlingen blir 5.000 euro. Det här förutsätter dock att regeringen avger en proposition i frågan.
- Vi hoppas att den nuvarande regeringen hinner avge en sådan proposition före valet i vår, annars måste följande regering ta itu med frågan så fort som möjligt, säger Mats Nylund. Propositionen hinner i alla fall beredas under nästa år. För att en sådan lagstiftning ska träda i kraft måste den notifieras hos EU-kommissionen, men det borde inte finnas något hinder för det enligt den expertis vi har till förfogande i Finland.
Det är finansutskottet som avger betänkandet om regeringens proposition, och således måste alltså finansutskottet omfatta jord- och skogsbruksutskottets förslag för att det ska gå vidare.
- I och med att vi har en så stark skrivning i vårt förslag kan finansutskottet i alla fall knappast lämna det obeaktat, hävdar Mats Nylund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab