|
5.11.2010 / Landsbygdens Folk
Friktionsfritt samarbete mellan vindkraftbolag och markägare i Nämpnäs
Det blåser kraftig medvind för vindkraften i Nämpnäs i Närpes. Här är vindkraftbolaget, skogsägarna och byborna överens. Vindmätning på området har nyss inletts och en miljökonsekvensbedömning är i startgroparna. Herbert Lindén, eldsjäl och initiativtagare, är glad att man valde Ålandsbaserade företaget Saba Wind som samarbetspartner.
- Jag är tämligen säker på att vi inte skulle ha lyckats komma så långt som vi nu är med en annan samarbetspartner. Andra vindkraftsområden i närheten med andra aktörer stampar på stället. Saba Wind har visat ett stort intresse att föra en vettig dialog med markägarna. Jag tycker också att vi får vara nöjda med det avtal vi fått till stånd.
Totalt finns det 102 markägare på det tusen hektar stora området där vindkraftsparken planeras. Ersättningsarealens storlek varierar mellan 0,2 till 31 hektar. Lindén som är länken mellan markägarna och bolaget har kontaktat alla markägare. Just nu är det 63 markägarna som skrivit kontrakt med Saba Wind. Alla markägare som skrivit på kontraktet får vara med och dela på arrendet. I det här fallet får inte bara de som har mark på vindupptagningsområdet arrende. Även de som finns innanför en 40 decibelnivås avstånd från bebyggelse får del av arrendet.
- Först tog jag som enskild markägare kontakt med Saba Wind, men då de hörde om "ägomönstret" ville de att flera skulle vara med. De ville också att vi själva skulle fundera över hur många möllor som kunde byggas här.
Lindén säger att de som valt att inte gå med inte har gjort det för att de är mot vindkraften eller projektet, utan för att de inte är intresserade.
- Då vi började med det här var vi också ute efter att hitta någon som är emot för att veta var vi står. Vi ville lyssna på argumenten för att få ett så bra resultat som möjligt även för den personen. Men vi hittade ingen som var emot.
Totalt planeras nu 18 vindkraftverk på 2-3 megawatt på det tusen hektar stora området. Lindén säger att det kortaste avståndet mellan en planerad mölla och närmaste bostadshus eller sommarstuga blir mellan 800 och 1.200 meter.
Markägarna har kommit överens om att arrendet förslagsvis delas enligt 30-40-30 procentprincipen. Det betyder att den markägare som får ett vindkraftverk på sin mark får 30 procent av totalarrendet plus sin del av 40 procenten som delas med övriga i vindupptagningsområdet, i praktiken området med 250 meters radie runt möllan. De övriga som äger mark inom 40 decibelområdet får dela på resterande 30 procent.
- Alla har varit överens om att vi ska ha det så här, så att även de som inte är direkt i närheten ska få ersättning om de har mark inom 40 decibelgränsen. Men det är självklart endast de som skrivit avtal som har rätt till arrende.
Förutom det årliga arrendet får markägarna rätt att köpa andelar upp till 20 procent av vindkraftparken.
Lindén säger att den första pengpåsen delas ut nu när vindmätningarna kommit igång.
- Den delar vi upp rakt av enligt areal. Vi kommer också att få en till engångsersättning. Det sker när kommunen gett byggnadstillstånd. Sen börjar det årliga arrendet betalas ut då verksamheten kommer igång.
I avtalet med vindkraftbolaget sägs bland annat också att bolaget ska städa upp efter sig om eller när verksamheten upphör.
Ett problem som det inte talats mycket om då det gäller vindkraft är de ledningsgator som behövs. Lindén säger att alla ledningar inom området kommer att grävas ner. Ledningen från Nämpnäs till huvudtransformatorn på Nixback i Finby kommer delvis att följa en gammal elledning.
|
|