Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.11.2010 / Landsbygdens Folk
Maskinhallar kommer med i investeringsstödet
Lagringsutrymme för jordbruksmaskiner är bland de nya objekt som man ska kunna få investeringsstöd för nästa år. Bland annat det här kom jord- och skogsbruksministeriet och producentorganisationerna förra veckan överens om i förhandlingarna om investeringsstödet till jordbruket 2011.
Parterna enades även om vissa andra förändringar och överenskommelsen går nu till statsrådet för beslut, troligtvis om ett par veckor. Paketet torde gå igenom i statsrådet i oförändrad form och därefter kan nya ansökningar inlämnas till NTM-centralerna.
Lagringsutrymme för jordbruksmaskiner föreslås alltså som ett nytt stödobjekt. I byggnaden kan ingå en varm verkstadsdel och byggnadens väggar borde i huvudsak vara av trä och de bärande konstruktionerna i tillämpliga delar likaså av trä. Stödformen till dessa maskinhallar är räntestödslån till högst 70 procent av de godtagbara kostnaderna. I räntestöd kan beviljas högst 15 procent av kostnaderna.
Investeringsstödet till biodlingen har hittills beviljats i form av räntestödslån, 80 procent av kostnaderna. Nu föreslås att det vid sidan av räntestödet för lån beviljas 15 procent i bidrag till investeringar i näringen.
Det föreslås också att man ska kunna ansöka om investeringsstöd för anordningar för att lagra eller bränna kadaver av produktionsdjur, även om gården är belägen utanför uppsamlingsområdet för kadaverdjur. Stödformen är 75 procent i bidrag.
I besluten om investeringsstöd till ladugårdar har det under den nuvarande finansieringslagen från 2008 ingått ett villkor om att en mjölkkvot om 8.100 liter per koplats ska införskaffas senast inom fem år från det att beslutet togs i NTM-centralen. Fem år framåt i tiden för oss till en tidpunkt då kvoterna på EU-nivå har avskaffats. För de investeringsstöd som beviljas enligt den kommande förordningen är kravet att en mjölkkvot av tidigare storlek per ko ska anskaffas senast 31.3.2015, det vill säga dagen innan kvotsystemet upphör.
Då mink- och rävburarna senast från ingången av nästa år ska uppfylla kraven i djurskyddslagen samt därtill hörande föreskrifter och bestämmelser togs stödet till sådana burar bort från nästa års investeringsstöd.
Sedan medlet av april i år har vi haft tre ansökningsomgångar för stödet till nybyggen och utvidgningar inom svin- och fjäderfäköttproduktionen.
Enligt beslut från EU-kommissionen har vi rätt att i år och nästa år bevilja stöd för högst 33.000 nya djurplatser. Av denna kvot kommer i stort sett en tredjedel att finnas kvar för nästa år, så åtminstone under den första ansökningsomgången kan man ansöka om stöd för en utvidgad produktion.
Slutligen kan nämnas att de stödberättigade maximala kostnaderna för täckdikning stiger till 3,20 euro per meter och 3.200 euro per hektar. Dessutom införs investeringsstöd för reglerbrunnar på sura sulfatjordar, den maximala kostnaden är 800 euro per hektar.
Investeringsstödets första omgång för 2011 inleds efter att statsrådet tagit beslut i ärendet och detta väntas ske den 18 november. Den första ansökningsomgången upphör den 21 januari och de övriga tre omgångarna under 2011 är öppna 2.2-31.3, 15.4-15.8 och 1.9-17.10.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab