Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
5.11.2010 / Landsbygdens Folk
Ålands Försöksstation bantas, ordföranden avgår i protest
Ålands Försöksstation, som redan tidigare drabbats av hårda nedskärningar, får nästa år sitt anslag i landskapsbudgeten sänkt med 20 procent till 400.000 euro. Samma dag som nedskärningen blev känd lämnade Trygve Sundblom som är ordförande i försöksstationens rådgivande kommission in sin avskedsansökan i protest.
- Nu har jag lessnat, säger Sundblom.
Vid den rådgivande kommissionens möte den 15 september lyckades man trots alla nedskärningar "rådda ihop en verksamhetsberättelse" för 2011. Den höll sig inom landskapsregeringens budgetdirektiv, som enligt dåvarande besked "låg kvar och inte skulle bantas något mera".
- Men knappt två veckor senare meddelade försöksstationens föreståndare att anslaget skulle bantas ytterligare. Detta liknar inget annat än att nu ska stationen svältas ihjäl för att landskapsregeringens majoritet inte anser att verksamheten tillför något till vårt samhälle, motiverar Sundblom sin avskedsansökan.
Trygve Sundblom, som också är styrelseordförande för Ålands Centralandelslag och Ålandsmejeriet, konstaterar i sitt brev att landskapsregeringen "först stänger Ålands Naturbruksskola och nu ska tydligen även Ålands Försöksstation gå samma väg".
- Därmed upphör två tunga delar av Ålands Landsbygdscentrum och hela områdets verksamhet äventyras. Jag kan inte längre ens indirekt vara en aktiv del av detta. Avsaknaden av visioner från landskapsregeringen är tydlig. Om man bara bromsar och inte ger näring till det som skapar arbete och inkomster på landsbygden slutar det med en döende landsbygd.
Ålands Försöksstation har nu nio anställda på heltid, men om nedskärningen av budgetanslaget från 501.000 till 400.000 euro nästa år blir verklighet måste personalstyrkan bantas. Glädjande nog finns det dock ett nationellt investeringsstöd på 1,25 miljoner euro med i Ålands landskapsregerings budgetförslag för 2011.
- Det är ju bra. Det finns till och med en skrivning om att mer pengar kan beviljas i en tilläggsbudget ifall anslaget inte räcker till, kommenterar Ålands Producentförbunds VD Tage Eriksson.
ÅPF har som känt tillsammans med företrädare för den åländska livsmedelsindustrin och transportsektorn kämpat hårt för att redan i år få mera pengar för lantbrukets investeringsstöd. I september blev det dock nej till anslag i tilläggsbudgeten för 2010, sedan stödpengarna tagit slut. Då fanns det liggande ansökningar om investeringsstöd på totalt 685.000 euro.
Nu har dock ÅPF:s och näringslivets påtryckningar fått effekt. I budgetförslaget motiverar landskapsregeringen nämligen anslaget med att investeringsstödet "är det viktigaste instrumentet för att utveckla produktiviteten" samt att det "har positiva synergieffekter inom handel och byggsektorn och stor regionalpolitisk betydelse".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab