Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
5.11.2010 / Landsbygdens Folk
Förlikningskommitté söker kompromiss om EU-budget
EU-länderna, kommissionen och parlamentet har olika föreställningar om omfånget av EU-budgeten för nästa år. Under EU-toppmötet grälade företrädare för regeringar och parlament om slutsumman - inte minst för jordbrukets budget. En förlikningskommitté försöker ena viljorna.
Budgeten för år 2011 antas för första gången enligt Lissabonfördragets bestämmelser. Det innebär bland annat att EU-parlamentet och ministerrådet gemensam beslutar om alla EU:s utgifter, på basen av EU-kommissionens förslag.
Under det senaste toppmötet i Bryssel var det bäddat för en dragkamp om hur snabbt EU-budgeten ska få växa. EU-parlamentet vill höja slutsumman med sex procent till drygt 130 miljarder euro. Det har fått många regeringschefer att se rött, med den brittiske premiärministern David Cameron i spetsen. Han betecknade parlamentets budgetkrav som fullkomligt oacceptabelt.
Regeringarna från elva medlemsländer, bland dem Finland, meddelade att de inte kan acceptera parlamentets förslag. I ett brev varnar regeringarna att de inte längre är beredda att kompromissa på halva vägen, såsom tidigare år. Länderna går maximalt med på en höjning med 2,9 procent, till 126,5 miljarder euro. Det förebådar att hårt jobb för den förlikningskommitté som redan har tillsatts.
EU-parlamentet behandlade budgeten för några veckor sedan och återinförde då flera anslag som medlemsländernas finansministrar redan hade strukit i kommissionens ursprungliga förslag. Bland annat vill parlamentet hålla fast vid en fortsättning av mjölkfonden. Specialanslaget på 300 miljoner euro infördes i samband med mjölkkrisen senaste år.
Enligt parlamentets förslag borde EU:s jordbruksbudget höjas till 59,88 miljarder euro, inklusive den andra pelaren. Finansministrarna vill däremot stryka bort 865 miljoner euro ur jordbrukets anslag. EU-kommissionens nyaste beräkningar når en slutsumma på 59,14 miljarder euro. För hela EU-budgeten gäller en klyfta på drygt 3,5 miljarder euro mellan parlament och råd.
Enligt den nya budgetprocessen ska en förlikningskommitté sättas in, ifall institutionerna inte kommer överens. Förlikningskommittén består av ministerrådets 27 medlemmar och lika många företrädare för parlamentet. Kommissionen medlar mellan fronterna.
Processen får pågå upp till 21 dagar. Nu ska budgetexperterna försöka lägga fram en kompromiss redan den 11 november, varefter råd och parlament har två veckor tid på sig att enas. En andra förhandlingsrunda ska inledas ned 4 november. Vid sidan av de tre stora rundorna med höga regeringsrepresentanter, arrangeras också flera träffar på lägre nivå för utredning av tekniska lösningar.
Om representanterna för ministerrådet och EU-parlamentet inte kan enas om ett gemensamt förslag, måste kommissionen presentera ett nytt budgetförslag.
Om ministerrådet avvisar förlikningskommitténs förslag, kan EU-parlamentet under vissa förutsättningar anta budgeten på egen hand. EU-parlamentet måste alltid godkänna budgeten för att den ska antas.
Diplomater i Bryssel förutspår att blir mycket svårt att nå enighet om en budget för nästa år.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab