Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.10.2010 / Landsbygdens Folk
Regeringen enades om stöd för uttag av energivirke
I enlighet med tidigare överenskommelser tas det nya energistödet för uttag av klenvirke i bruk i april nästa år och regeringen har nu i den kompletterande budgetpropositionen för 2011 enats om ett anslag på 13,5 miljoner euro från och med den tidpunkten till årsskiftet 2011-2012. Stödnivån per kubikmeter energived torde bli 8 euro.
När det nya energistödet införs föreslår regeringen att stöden för uttag och flisning av energived, som ingår i medlen för skogsförbättring, slopas.
Energistödet hör ihop med de mål för en ökning av andelen förnyelsebar energi som Finland har förbundit sig till.
- Energistödet måste godkännas av EU-kommissionen innan vi kan ta det i bruk och då är nog tiden fram till april väldigt kort, hävdar SLC-ordförande Holger Falck.
Avsikten torde vara att det nuvarande systemet fortsätter till dess, så att pengar anvisas från skogsförbättringsmedlen. I det sammanhanget kan nämnas att regeringen i den kompletterande budgetpropositionen för nästa år föreslår ett tillägg på 7 miljoner euro i skogsförbättringsmedel. Samtidigt är det dock tänkt att flytta 3,75 miljoner från skogsförbättringsmedlen till det nya energistödet för uttag av klenvirke.
Det sammanlagda beloppet för skogsförbättringsmedel nästa år skulle då uppgå till dryga 76 miljoner euro.
I anslutning till den kompletterande budgetpropositionen för nästa år har regeringen även enats om att införliva 18.300 hektar åker i LFA- och miljöstödet. Det skulle betyda att väntelistan med åkrar som ännu är utanför de här stödformerna minskar till cirka 12.000 hektar från och med nästa år.
- Producenterna hade nog fått ett löfte om att det skulle beviljas tilläggsmedel så att LFA- och miljöstödet skulle omfatta hela den areal som är på väntelistan, kommenterar Holger Falck. Det blir säkert en ganska otrevlig uppgift att välja ut den areal som kan få stöd.
I årets fjärde tilläggsbudget har regeringen kommit överens om att sammanlagt 8 miljoner euro anvisas för skogsförbättring och förnyelse av enskilda skogar som drabbats av stormskador. Det handlar om efterlängtade pengar, årets skogsförbättringsmedel har varit slut redan en längre tid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab