Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.10.2010 / Landsbygdens Folk
Regeringens misstag att stödet för energived lider underskott
Det är enbart regeringens fel att det för närvarande finns ett ovanligt stort ekonomiskt underskott gällande stöden för uttag av energived, eftersom det inte lades till ytterligare medel för ifrågavarande stöd i vårens tilläggsbudget. Det medgav jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (C) senaste vecka när hon tillsammans med sina medarbetare kallade till presskonferens, bland annat för att berätta om planerna för ett mångsidigare jordbruk, skogsvårdsföreningarnas förnyande samt lanseringen av stöden för klenvirke som energived.
För närvarande är underskottet för stöd för uttag av energived ungefär 30 miljoner euro. Detta har bland annat resulterat i att en stor del av de skogsägare som koncentrerat sin verksamhet på produktion av energived nu måste invänta början av nästa år för att få sina stöd.
- Att det är knapert om medlen begränsar verksamheten i alltför hög grad, konstaterar minister Anttila. Därför måste vi under nästa valperiod få till stånd ett system som försäkrar oss om tillräckligt med medel för fyra år framåt.
Målsättningen är att energianvändningen av klenvirke ska öka med fem miljoner kubikmeter fram till år 2020. I praktiken betyder det en ökning om en halv miljon kubikmeter per år.
Minister Anttila menar också att man måste tänka om bland annat vad det gäller statsstöd för sorkskador och när det kommer till ersättning för naturkatastrofer finns önskemål om att dylika skador i framtiden i allt större grad ska basera sig på försäkringar. Något som i praktiken skulle kräva ytterligare påtryckningar från skogsägarnas sida.
Den nya lagen om energistöd för klenvirke befinner sig för närvarande på en utlåtanderunda. Vid ministeriet anser man att det vore viktigt att lagen behandlas innan årets slut, eftersom de medel man bett om borde fås med i nästa års tilläggsbudget. Ännu har lagen, som tidigast träder i kraft i mitten av nästa år, heller inte godkänts av EU-kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab