Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.10.2010 / Landsbygdens Folk
Lagförslag om Sibbo storskogs nationalpark på utlåtanderunda
Miljöministeriet har sänt ett utkast till regeringsproposition med förslag till lag om Sibbo storskogs nationalpark på utlåtanderunda. Regeringen beslöt vid sin aftonskola 29.9 att en proposition om Sibbo storskogs nationalpark ska överlämnas till riksdagen ännu under denna valperiod. Avsikten är att lagförslaget ska överlämnas till riksdagen i december.
Enligt förslaget ska en nationalpark inrättas i stället för det nuvarande naturskyddsområdet i Sibbo storskog i de statsägda områdena i Sibbo kommun och städerna Helsingfors och Vanda. Den föreslagna nationalparkens areal är 1.851 hektar. Den ska bestå av flera separata skiften inom ett 10 km långt och 4 km brett område. Nationalparksområdena ingår i nätverket Natura 2000, och delvis i det riksomfattande lundskyddsprogrammet.
Enligt förslaget ska den splittrade parken utvidgas i framtiden, i första hand genom markbyte mellan Helsingfors stad och staten. Privatmark förvärvas inom ramen för METSO-handlingsprogrammet. Det föreslås att nationalparkens slutliga omfattning ska utredas i samband med generalplanen för det område som inkorporerats av Helsingfors stad och den andra etapplanen för Nyland.
Parken innebär permanent skydd och långsiktig skötsel av det representativa närnaturområdet i en region där markanvändningen effektiveras och byggandet kommer att öka betydligt under de närmaste åren. Nationalparken skulle också ge ökade möjligheter till rekreation, fritidssysselsättning och undervisning i närnaturen i området.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab