Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
29.10.2010 / Landsbygdens Folk
EU avstår från nolltolerans för GMO
EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till en teknisk lösning för problemet med rester av icke-godkända gengrödor i importerade foderpartier. Kommissionen vill frångå sin nolltoleranslinje och föreslår att en koncentration av 0,1 procent ska tolereras.
EU-kommissionen har tvekat in i det sista, eftersom frågan är mycket känslig inom gemenskapen. Foderindustrin har upprepade gånger krävt en lindring av nolltoleransen, då fartyg med importerad soja har fått vända om då minimala rester av icke-tillåtna GMO-produkter har påträffats.
De stora exportländerna Argentina, USA, Kanada och Brasilien har också uppmanat EU att ta fram en lösning på problemet.
Enligt ett kommissionsförslag kan EU tolerera en koncentration av 0,1 procent i fodermedel. Denna så kallade tekniska lösning gäller emellertid inte för livsmedel.
EU:s medlemsländer måste ännu rösta om förslaget den 15 november i kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa. Det är långtifrån säkert att förslaget går igenom.
Roten till problemet är det komplicerade och långsamma tillståndsförfarandet för gentekniskt förändrade sorter i EU.
Sorter som är godkända i USA och andra länder fraktas utan begränsningar mellan de berörda länderna. Om samma fartyg råkar anlöpa en EU-hamn med små rester av ifrågavarande GMO-material i lasten, kan lasten stoppas om sorten inte är tillåten i EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab