Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
25.10.2010 / SLC
Lantbruksräkningen förflyttas söderut
Publicerad 25.10.2010

Den fjärde omgången av uppgiftsinsamlingen för Lantbruksräkningen 2010 har påbörjats. Till den fjärde omgången av uppgiftsinsamlingen hör lantbruk och trädgårdsföretag inom områdena Södra Karelen, Kymmenedalen, Päijänne-Tavastland, Birkaland och Satakunda. Uppgifterna som efterfrågas i undersökningen kan för första gången lämnas till Tike via nätet.

Under hösten samlas uppgifterna till lantbruksräkningen in i fem omgångar från Finlands alla 66 000 lantbruk och trädgårdsföretag. De som hör till den fjärde omgången får under denna vecka en uppmaning att delta i undersökningen. Till omgången hör totalt bortåt 13 500 lantbruk och trädgårdsföretag i regionerna Södra Karelen, Kymmenedalen, Päijänne-Tavastland, Birkaland och Satakunda.

42 % av odlarna i den första svarsomgången svarade elektroniskt
Uppgifterna som efterfrågas i undersökningen kan för första gången lämnas till Tike elektroniskt. Med posten får gårdarna i omgångar användarnamn och lösenord som används för att logga in i internettjänsten. Tjänsten finns på adressen www.lantbruksrakning.fi. På webbplatsen finns även instruktioner och vanliga frågor om undersökningen.

Tjänsten öppnades den 1 september och hittills har ca 14 800 odlare svarat via nätet, vilket är över 270 odlare per dag. Av den första uppgiftsinsamlingsomgången besvarade 42 % elektroniskt och landskapens högsta svarsprocent var i Kajanaland (44,3 %). Höga svarsmängder uppnåddes även i Norra Österbotten (43,6 %) och i Lappland (36,7 %).

Tikes målsättning är att hälften av gårdarna ska besvara uppgiftsinsamlingen via Internet. Om en gård inte har lämnat sina uppgifter via internettjänsten inom den givna tidsfristen samlas uppgifterna in via en telefonintervju. Ifall gårdens verksamhet har upphört, bör detta meddelas till Tike och i samband med meddelandet uppges den ifrågavarande gårdens lägenhetssignum.

Tike genomför lantbruksräkningen

Lantbruksräkningen 2010 är en lagstadgad statistisk undersökning som täcker vårt lands lantbruk och trädgårdsföretag. Mer än hälften av informationen som behövs för räkningen fås från lantbruksförvaltningens register och resten samlas in från odlarna. Odlarna tillfrågas om sådant som rör lantbrukets struktur, arbetskraft och annat som har att göra med företagsverksamheten. Uppgifterna samlas in under hösten 2010 och resultaten publiceras i slutet av år 2011.

I Finland utförs lantbruksräkningen av Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral, som är en av Finlands fyra statistikmyndigheter. Tikes lagstadgade uppgift är att producera statistik över lantbruks- och livsmedelsnäring.

Mer information om lantbruksräkningen och dess hundraåriga historia finns på nätadressen www.lantbruksrakning.fi.

Ytterligare information om undersökningen ges av:
Jaana Kyyrä, Lantbruksräkningen 2010, projektchef
tel. 020 77 21 292

Johanna Laiho-Kauranne, Tikes statistikdirektör
tel. 020 77 21 369

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab