Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.10.2010 / Landsbygdens Folk
EU:s jordbrukare satsar nu på spannmål
Jordbrukarna i EU-länderna ökar sin höstsådd av spannmål på bekostnad av oljeväxter. Enligt den franska analystjänsten Strategie Grains sår de europeiska odlarna spannmål på 57,2 miljoner hektar, en ökning med 1,2 miljoner hektar från föregående år.
Sådden av vete och korn ökar till normal nivå, medan sådden av majs stiger till en nivå över det normala. Samtidigt ökar den sådda arealen oljeväxter med 300.000 hektar till 11,4 miljoner hektar. Sådden av raps minskar med cirka fem procent.
Enligt Strategie Grains bidrog dåligt väder till den svaga höstsådden av raps. Kraftiga regn föll i augusti och september, vilket försvårade sådden i Tyskland och Polen. De båda länderna svarar för 40 procent av EU:s rapsproduktion.
Men bytet av grödor återspeglar också prisförhållandena. De ekonomiska realiteterna talar för vetet, som just nu ger större marginaler än rapsproduktionen.
Sådden av höstvete ökar med omkring 500.000 hektar denna säsong. Detta motsvarar teoretiskt en skörd på 36 miljoner ton, uppger Strategie Grains. Arealen för höstvete ökade i bland annat Frankrike, Spanien och Storbritannien.
Slagsidan mot vete kan medföra en brist inom försörjningen med oljeväxter. EU-produktionen av raps har de senaste sju åren förblivit lägre än konsumtionen, som bland annat pressas uppåt av förbrukningen av mer biobränslen.
Sådden av vete väntas öka också i USA och Kanada, uppger investmentbanken Macquarie. Banken räknar att den potentiella veteproduktionen kan öka med omkring fem procent. Å andra sidan fortsätter konsumtionen att växa.
Macquaries analytiker utgår från att priset på vete kommer att stanna på en hög nivå, åtminstone fram till slutet av år 2012.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab