Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.10.2010 / Landsbygdens Folk
EU vill förbjuda klondjur för de närmaste fem åren
EU-komissionen vill tillfälligt förbjuda klonade djur inom livsmedelsproduktionen för fem år framåt, i väntan på nya bevis för att tekniken är säker. Förbudet omfattar också import av klonade djur, men inte deras avkomlingar.
EU saknar entydiga föreskrifter för import och produktion av klondjur, vilket kommissionen nu vill reglera med ett tillfälligt moratorium. Däremot vill kommissionen tillåta saluföringen av livsmedel från avkommor efter klonade djur, vilket bland annat EU-parlamentet vill förbjuda. Kloning i andra syften än för livsmedelsproduktion - t.ex. för forskning - berörs inte heller av moratoriet. Danmark är hittills det enda EU-landet som har infört ett förbud att använda klonade djur i kommersiellt syfte.
Enligt den ansvarige kommissionären John Dalli borde det aktuella förslaget om ett tillfälligt förbud av husdjurskloning tillfredsställa parlamentet. Kommissionen överväger också att inrätta ett spårbarhetssystem för import av sperma och embryon för kloning. Systemet ska göra det möjligt för både jordbrukare och industrin att upprätta en databas över djur som avlas med sådant reproduktionsmaterial.
Kommissionen anser att det bästa sättet att gå vidare i frågan är en blandning av noga valda åtgärder samt en översynsklausul efter fem år. Under tiden kan EU vinna tid för att invänta nya vetenskapliga rön om kloningens säkerhet.
Enligt upprepade utlåtanden av Efsas experter, utgör kött eller mjölk från avkommor från klonade djur ingen säkerhetsrisk i vetenskaplig mening.
EU saknar än så länge entydiga regler för import och produktion av klonade husdjur. Medlemsländerna har enats om att tillsvidare hantera klonad mat via regelverket om nya livsmedel, eftersom produkterna inte framställs med konventionell avelsteknik. Den ursprungliga avsikten har varit att reglera kloningsproblematiken i EU genom en förnyad lagstiftning om nya livsmedel.
Därmed skulle kommissionen skaffa sig andrum för att i godan ro bereda en separat lagstiftning för klonlivsmedel. Men parlamentet har hela tiden krävt tydligare lagar som förbjuder kloning. Ett informellt trepartsmöte mellan kommission, rådet och parlament hölls på måndagen i Strasbourg. Parlamentet uppges stöda kommissionens förslag till moratorium, men man anser att det inte går långt nog.
Den springande punkten är livsmedel från de klonade djurens avkommor och senare ättlingar, som enligt en majoritet av parlamentarikerna bör förbjudas som livsmedel.
För att regelverket ska träda i kraft, måste det godkännas av både medlemsländerna och EU-parlamentet. En förlikning mellan EU-institutionerna är sannolikt nödvändig med tanke på differenserna mellan kommission och parlament.
Parlamentet krävde i juli ett komplett marknadsföringsförbud för produkter från klonade nyttodjur och deras avkommor. Förbudet borde enligt parlamentets vilja gälla tills en ny, skräddarsydd EU-lagstiftning för klonade djur blir färdig. Parlamentet vill också utsträcka förbudet till att omfatta sperma och embryon.
Senaste tisdag presenterade kommissionen också en rapport om den kloningsteknik som används inom livsmedelsproduktionen, samt en analys av relevanta aspekter av kloning mot bakgrunden av den aktuella lagstiftningen.
I rapporten medger kommissionen att kloning kan vara en utmaning i djurskyddshänseende. Man framhåller också den etiska synpunkten på kloning av djur. Däremot finns inga vetenskapliga belägg för att det vore farligt att äta livsmedel från klonade djur.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab