|
22.10.2010 / Landsbygdens Folk
EU:s miljöministrar vill precisera ny lag om GMO
EU-kommissionens planer på att låta de enskilda EU-länderna välja om de vill tillåta eller förbjuda odlingen av genmodifierade grödor, möts fortfarande med skepsis i flera EU-länder. Vid miljörådets senaste möte beklagade många delegationer att lagförslaget ännu väcker öppna frågor.
Den ansvariga EU-kommissionären John Dallis lagförslag fick kritik redan då det för några veckor sedan behandlades i jordbruksrådet. Många delegationer hade förbehåll mot förslaget. Kritikerna ansåg att förslaget är ofullständigt och strider mot principerna för den inre marknaden.
I miljörådet var mottagandet mer positivt och de flesta delegationerna betecknade förslaget som ett steg i rätt riktning. De klassiska GMO-motståndarna Österrike, Ungern och Grekland välkomnade möjlighet till nationella GMO-förbud utan risk att bryta mot EU-rätten.
Kommissionens förslag fick därutöver stöd av bland annat Nederländerna och Storbritannien, som är kända som GMO-positiva medlemsländer. Den brittiska jordbruksministern Caroline Spelman betonade att kommissionen erbjuder en flexibel lösning för alla länder.
Också Finlands delegation förhöll sig försiktigt positiv till initiativet, men ansåg att kriterierna för de enskilda ländernas begränsande eller avvisande inställningar borde förtydligas.
De stora jordbruksländerna Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien höll däremot fast vid sina avvisande ståndpunkter. Den franska ekologiministern Chantal Jouanno lät tydligt förstå att hennes regering inte ens anser att förslaget ens är värt att diskutera. Kommissionen har misslyckats med att leverera tillräckliga bedömningar av GMO-jordbrukets effekter på miljön, den mänskliga hälsan och de socioekonomiska effekterna på samhället, fortsatte hon.
Spanien ansåg att EU borde låta bli att experimentera med nationaliseringar.
Tysklands miljöminister Norbert Röttgen betonade att nationella GMO-förbud i enskilda medlemsländer skulle hota den inre marknaden. Röttgen betecknade det som häpnadsväckande att EU-kommissionen i egenskap av gemenskapens verkställande organ, lägger fram ett förslag som urholkar den viktiga principen om enhetliga regler för alla medlemsländer.
Eniga är tyskarna emellertid inte. Delstaten Bayern har kraftigt tagit parti för Österrikes liberala linje. I likhet med Österrike, skulle Bayern gärna bli en genteknikfri region. Bayerns regeringsparti CSU lobbar kraftigt i frågan gentemot systerpartiet CDU i Berlin.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel anser att den flexibla GMO-strategin kan tolkas som början till slutet för den inre marknaden, medan politikerna i München anser att den inre marknaden också bör tåla konkurrens - i detta fall mellan två slag av produktion.
Hälso- och konsumentkommissionären John Dalli betonade att hans förslag inte ändrar på tillståndsprinciperna för GMO. De ska också framdeles skötas från Bryssel och förblir komplett harmoniserade.
Dalli gick också in på farhågorna att lagförslaget inte skulle fylla WTO-kraven. Han betonade att de nationella reglerna skulle inskränka sig till själva odlingen, medan marknadsföring eller handeln med utsäde, livsmedel eller fodermedel sker på det gemensamma planet.
Bedömningarna av de genförändrade produkternas inverkan på miljö och hälsa kommer likaså att skötas centralt. Dalli lovade att ännu före slutet av detta år lägga fram en rapport om de socioekonomiska konsekvenserna av gengrödor.
|
|