Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
22.10.2010 / Landsbygdens Folk
EU vill omfördela jordbrukets budget
EU-kommissionen vill komplett reformera grunderna för den europeiska långtidsbudgeten. På förslag är en särskild EU-skatt och en omfördelning av jordbrukets anslag. EU-kommissionen presenterade ett utkast på tisdagen.
EU-kommissionen vill ha en komplett reform av långtidsbudgeten efter år 2014. Mer flexibilitet och dynamik, mer forskning och utveckling är mottot. Det tyngsta nyckelområdet är jordbruket, med en årlig budget på omkring 50 miljarder euro. Budgetkommissionär Janusz Lewandowski anser att jordbrukspolitiken måste bli smidigare.
Några konkreta nedskärningar i jordbrukets anslag föreslår Lewandowski inte. Han påminner om att utvecklingen går i rätt riktning. Ännu år 1988 var jordbrukets andel 65 procent av hela EU-kakan, i år 40 procent. Helst borde andelen sjunka till 33 procent, har budgetkommissionären sagt i tidigare sammanhang.
Enligt Lewandowski sitter EU i kläm. Nya utgifter är inte möjliga utan att spara på annat håll. EU:s nettobetalande länder vill inte veta av några högre avgifter till EU.
Beräkningsgrunderna för de direkta gårdsstöden är en punkt som EU-kommissionen vill titta på. De historiska referenserna har spelat ut sin roll och dessutom kräver länderna i Östeuropa en grundlig omfördelning.
I dag strömmar 90 procent av gårdsstöden till de gamla EU-länderna. De tolv nya medlemsländerna bör få mera av kakan, men detta går inte för sig utan att gårdsstöden till EU-15 måste skäras ned.
Också när det gäller strukturmedel bör de nya länderna gynnas mer på bekostnad av regioner i väst, som kan förlora sina stöd.
Rent innehållsmässigt efterlyser Lewandowski en reform där tyngdpunkterna i EU:s jordbrukspolitik förskjuts bort från inkomststöd och marknadsåtgärder mot grönare målsättningar inom miljö- och klimatområdet.
Trots protester från medlemsländerna, håller EU-kommissionen fast vid behovet av egna inkomstkällor för Bryssel. I det senaste utkastet nämns inte en särskilt EU-skatt vid namn, men i stället föreslås diverse avgifter.
Lewandowski anser att EU kunde kassera avgifter från finanssektorn, flygtrafiken och utgivningen av utsläppsrätter, samt införa egen mervärdesskatt, energiskatt och bolagsskatt. I gengäld skulle EU:s nettobetalande länder slippa undan med lägre avgifter.
EU-kommissionen ska nu förhandla om budgetutkastet med medlemsländerna och parlamentet. Ett konkret förslag ska läggas fram nästa sommar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab