Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.10.2010 / Landsbygdens Folk
Copa och Cogeca kritiserar CAP-förslaget
Det europeiska jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca varnar för stigande kostnader för jordbrukarna, om EU-kommissionens nyaste CAP-optioner blir verklighet. Planerna befattar sig inte med jordbrukarens ekonomiska realitet, kritiserar generalsekreterare Pekka Pesonen.
Copa-Cogeca uttrycker allvarlig oro över det utkast till jordbrukspolitik som senaste vecka läckte ut från kommissionen. Pekka Pesonen varnar för att EU:s producenter inte förmår uppfylla sin uppgift att försörja 500 miljoner konsumenter med livsmedel, om kommissionens planer förverkligas.
- Planerna kommer ytterligare att pressa jordbrukarnas kostnader i höjden. Detta hotar det europeiska jordbrukets konkurrenskraft och möjligheter att överleva, fortsätter Pesonen.
Han påpekar att producenterna redan i dag kämpar med svåra utmaningar som extrem prisvolatilitet, kostnadsintensiva föreskrifter och förpliktelser samt klimatförändringen.
- De nya förpliktelserna kommer att förhindra producenterna att tillhandahålla en säker och stabil livsmedelsförsörjning för konsumenterna. Planerna tematiserar miljöproblemen, men befattar sig inte med jordbrukarnas ekonomiska svårigheter, säger Pesonen.
Han anser att jordbrukarens ekonomiska roll inom produktionen måste stå i centrum för den framtida jordbrukspolitiken. Enligt Pesonen saknar kommissionens CAP-utkast konkreta åtgärder som bidrar till att stärka EU-jordbrukarnas ställning inom livsmedelskedjan och garantera producenterna en rättvis andel av produktens slutpris.
- De föreslagna planerna är inte ägnade att förbättra den katastrofala situationen för Europas jordbrukare, sammanfattar Pesonen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab