Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
15.10.2010 / Landsbygdens Folk
SLC sågar EPV:s andelslagsmodell för markägare kring vindkraftverk
EPV Vindkraft ska presentera en ny andelslagsmodell för markägare som berörs av bolagets vindkraftsplaner. Men SLC ställer sig kritiskt till den nya modellen. Bolaget fortsätter i samma stil, säger Stefan Thölix.
Från och med nu erbjuder EPV Vindkraft en ny lösning för att få med markägarna i bolagets utbyggnad av vindkraft. Förslaget är en andelslagsmodell som innebär att berörda markägare kan bli delägare i vindmöllan.
- Vår modell går ut på att alla markägare inom en radie av 500 meter från vindmöllan kan bli delägare i den, berättar EPV Vindkrafts vd Tomi Mäkipelto.
Modellen bygger således på att berörda markägare kan köpa in sig i en eller så många vindmöllor som planeras på ett område. Förutom att de deltar i investeringen får de också ta del av avkastningen av energiproduktionen.
- Vi har försökt ta olika lösningar från andra delar av världen och komma fram till en modell som lämpar sig för finländska förhållanden. Den är ännu i startgroparna och några ersättningsnivåer är inte klara i det här skedet, säger Mäkipelto.
EPV Vindkraft är det bolag som driver utbyggnaden av vindkraft aktivast i Österbotten. Längs kustremsan har bolaget i över två års tid planerat parker för närmare 300 vindmöllor. Men processen har gått långsamt framåt, vilket delvis beror på att motståndet från markägarhåll har varit stort.
Stefan Thölix, SLC:s fullmäktigeordförande, ställer sig mycket kritiskt till den andelslagsmodell som EPV Vindkraft lägger fram. Enligt honom har bolaget inte kommit emot när det gäller att tillämpa SLC:s och ÖSP:s arrendemodell för vindkraft. Modellen går i korthet ut på att alla markägare i vindupptagningsområdet - som vid en tre megawatts mölla bestäms med en radie på femhundra meter - ska få ersättning.
- Den här modellen följer inte alls våra önskemål och ingen från EPV Vindkraft har kontaktat oss. Så vi är mycket kritiska till att bolaget fortsätter i samma stil - att föra fram egna idéer utan att höra med oss eller andra berörda parter, säger Thölix.
Tomas Långgård, ÖSP:s viceordförande, påpekar att det handlar om två skilda saker. Det som SLC i första hand efterlyst är en ersättning till markägarna som är på en rimlig nivå och som fördelas rättvist. Färdiga mallar på detta finns att tillgå.
- EPV:s senaste utspel svarar inte alls mot det här utan är en helt annan sak, säger han.
Möjligheten att markägare får vara med och investera ser han ändå som ett litet steg i rätt riktning trots att detaljerna är oklara. Men han tror inte att intresset för att gå med kommer att vara särskilt stort.
Långgård misstänker att EPV Vindkrafts nya modell i värsta fall kan vara en avledande manöver för att vinna tid. Han understryker att ingen vet storleken på avkastningen eller vad investeringen kostar.
- Om en markägare vill investera i någonting så finns flera olika alternativ. Om EPV ska få med markägarna måste korten vara öppna. Vi vet - som sagt - ingenting eftersom bolaget inte har kontaktat oss.
Han får medhåll av Stefan Thölix.
- I det här skedet tyder allt på att det här med en andelslagsmodell bara är ett namn på någonting som kommer att missbrukas från EPV:s sida - ett slag i luften. Det enda som ska gälla är den kontraktsmodell som SLC och MTK har presenterat tidigare. Vi har arbetat hårt för att försöka övertyga EPV Vindkraft om att den modellen är den enda rätta, men utan resultat.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab