Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.10.2010 / Landsbygdens Folk
Vetepriset dök också hemma
En rejäl störtdykning blev det för vetepriset här på hemmaplan under förra veckan. Också priset på fodervete sjönk med tiotals euro per ton under samma tid. På EU:s inre marknad ser det ut som om sänkningarna på vetepriset började i mitten av september, men de har inte varit lika drastiska som de nu aktuella sänkningarna här hos oss.
Även kornpriserna har gått ner, men inte tillnärmelsevis lika mycket. Priset på maltkorn och havre ser ut att ha hållit nivån någorlunda, medan rågpriset har sjunkit kring 5 euro per ton. Nu har också priset på oljeväxter börjat sjunka.
Bondbönan har hållit priset på 185 euro per ton.
- En övervägande orsak till prissvängningarna är rapporten som USA:s jordbruksdepartement nyligen offentliggjorde, förklarar verkställande direktören vid Avena Kaija Viljanen för LF.
Enligt rapporten är lagren av majs sedan tidigare betydligt större än man hittills trott. När rapporten kom ut sjönk priset på majs drastiskt och sänkningen drog dessutom med sig övriga spannmålsslag och oljeväxter. Enligt Kaija Viljanen här det här lett till sjunkande priser i hela världen.
På frågan om varför priset på just vete här i Finland sjunkit kraftigare än andra sädesslag svarar Kaija Viljanen att det av allt att döma hänger ihop med att vetepriset höjdes mer än priset på andra sädesslag tidigare i somras. Hon anser att vetepriset också steg kraftigt här i landet för några månader sedan, även om höjningen kom med en viss fördröjning jämfört med den europeiska kontinenten.
- Det är dessutom svårt att jämföra de faktiska inköpspriserna i de enskilda länderna just nu, säger hon. På grund av prisfallet står handeln nämligen i det närmaste stilla för tillfället.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab