Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 25.11.2024
 Grattis Katarina, Karin
8.10.2010 / Landsbygdens Folk
EU gläntar på interventionslagren
EU-kommissionen vill sälja ut cirka tre miljoner ton interventionsspannmål före slutet av detta år. Agrarkommissionär Dacian Cioloş uppgav i anslutning till senaste rådsmöte, att kommissionen betraktar åtgärden som en signal till marknaden att lugna ner sig. Normalt öppnas interventionslagren vid en senare tidpunkt, men EU-kommissionen hänvisar till den ovanliga situationen för jordbrukare och konsumenter.
Enligt Cioloş står cirka 2,84 miljoner ton till förfogande i lagren, huvudsakligen korn. Spannmålen är lagrad i Tyskland, Frankrike, Finland och Ungern.
Cioloş påpekade att den relativt blygsamma mängden spannmål knappast kommer att påverka prisnivån i någon högre grad. Närmast handlar det om att ge en signal till marknaden. Agrarkommissionären understryker att marknadsläget saknar paralleller till den spända situationen år 2007. Spannmålslagren är välfyllda, både i EU och resten av världen, sade Cioloş.
Enligt EU-kommissionen ska anbudsförfaranden öppnas under de kommande veckorna och månaderna. Det är ännu oklart hur länge försäljningen ska att pågå. Kommissionen bestämmer priser och mängder skilt för varje anbudsrunda. Inalles har kommissionen lagrat in cirka 5,6 miljoner ton spannmål i intervention. Knappt hälften kommer emellertid att avdelas för EU:s program för hjälpbehövande.
Mot bakgrunden av de tidigare prisstegringarna hade framför allt Polen krävt att interventionslagren ska öppnas. Den polska regeringen fruktar stigande produktionskostnader för gris- och fjäderfäproducenter. Grekland har i sin tur krävt målinriktade åtgärder för att balansera upp prisfluktuationer. Många medlemsländer stödde Polens och Greklands initiativ, bland dem Frankrike, Belgien och Rumänien.
Det polska kravet om en förhöjning av interventionspriset till 125 euro per ton avvisades av Cioloş. Agrarkommissionären påpekade att detta skulle undergräva interventionens funktion som skyddsnät.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab