Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.10.2010 / Landsbygdens Folk
Högre spannmålspriser kompenserar inte jordbrukets inkomstbortfall
Fastän spannmålspriserna stigit under hösten kompenserar det inte jordbrukets inkomstbortfall. Detta eftersom jordbrukarna inte har så stora mängder att sälja på grund av den låga skördenivån. Den slutsatsen drar lantbruksekonom Tapani Yrjölä som i tisdags presenterade Pellervo ekonomiska forskning PTT:s tredje översikt över jordbruket och livsmedelsekonomin.
Mjölk- och köttpriserna är dessutom på en lägre nivå än förra året vilket inverkar minskande på produktionen och medför lägre inkomster för producenterna. PTT:s översikt bekräftar således ganska långt den rapport som nyligen kom från Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT.
I PTT:s översikt konstateras bland annat att spannmålens högre prisnivå inte är varaktig. Vetet är som bekant på väg neråt och trots vår låga skörd i år blir det ingen brist på foderspannmål i vinter. De inhemska lagren är fyllda med foderspannmål från de två tidigare skördeåren och behovet är således tryggat.
När det gäller brödsäd så har inte PTT räknat med ytterligare höjningar av spannmålspriserna, tvärtom tror man att de sjunker något. Det här hänger delvis ihop med att det nog finns brödsäd på världsmarknaden.
Allt pekade på minskande skördar tidigare i somras. Den bilden håller ännu, men trots att skörden är mindre på global nivå jämfört med 2008 och 2009 så har vi ändå en riklig veteskörd också i år. Marknaden reagerade häftigt på prognoserna tidigare med stigande priser och håller nu på att anpassa sig till den nya situationen.
Enligt Tapani Yrjölä finns det skäl att anta att priserna är lägre i vår och att de sjunker ytterligare under hösten nästa år. Däremot väntar man sig att priserna på produktionsinsatserna stiger.
- När det gäller gödseln räknar vi med en prisökning på cirka 7-8 procent, säger Tapani Yrjölä.
Enligt honom blir det antagligen ett bättre skördeår nästa år, vilket i så fall ökar utbudet, antagligen mest på vete och havre. Dessutom ökar spannmålsarealen eventuellt litet.
Det här året räknar man med att företagsinkomsten från jordbruket sjunker med 10 procent jämfört med läget i fjol höstas. Det är främst de låga mjölkpriserna som är orsaken till detta. Dessutom har både pris och mängd sjunkit när det gäller kött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab