Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
8.10.2010 / Landsbygdens Folk
Energiskattebördan för växthusodlare skyfflas över på nästa regering
I bästa fall tvingas växthusproducenterna vänta på en lättnad i energiskatterna i några år. Det var budskapet SLC:s ledning mottog när man uppvaktade finansministeriets statssekreterare Velipekka Nummikoski förra veckan om den kommande energiskattebördan för växthusföretagarna.
I mötet deltog SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback, ordförande Holger Falck och styrelsemedlem Martin Westerberg samt verksamhetsledare Jyrki Jalkanen och ombudsman Ismo Ojala från Handelsträdgårdsförbundet.
- Det var en klar besvikelse, Nummikoski uttryckte klart att det är en sak för nästa regering, kommenterade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback efter mötet. SLC kommer att jobba för ett återbäringssystem för att lindra växthusföretagarnas skattebörda. Självrisken för yrkesmässiga växthusföretagare vid accisåterbäringarna bör inte vara 50.000 euro som för storindustrin, utan 5.000 euro.
- Men vi har inte gett upp hoppet. Vi kommer att arbeta för att få den nuvarande regeringen att börja bereda frågan så att vårt föreslagna system kan tas i bruk så snabbt som möjligt under nästa regeringsperiod, säger Laxåback.
Läget är kärvt på trädgårdssidan då många har satsat på odling året runt. Enligt Laxåback gäller det för växthusproducenterna att försöka få ut extrakostnaden från marknaden, trots att det är otroligt svårt.
Växthusproducent Martin Westerberg presenterade odlarens syn på skattehöjningarna för Nummikoski.
- Han förstod nog våra problem, kommenterar Westerberg.
Enligt honom fortsätter jobbet för att få en motsvarande återbäring för el och torv som för olja.
- Det är mycket pengar odlarna skall lägga ut, säger Westerberg.
Enligt Westerberg är det troligt att sektorn kommer att drabbas av konkurser i och med de extra kostnaderna som inte kan täckas.
Enligt den ekonomiska forskningen vid PTT ökar växthusproducenternas skattekostnader med totalt cirka 3 miljoner euro per år, då de föreslagna höjningarna på el- och naturgasskatt samt indrivningen av torvskatt inleds. Skattekostnaderna varierar från 10.000 euro till cirka 85.000 euro per växthusföretag beroende på dess areal och odlingsmetod, enligt PTT:s beräkningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab