Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.10.2010 / Landsbygdens Folk
Gödselpriset stiger med drygt 4 procent
Yara Finland höjer priset på gödselleveranserna för december månad med i medeltal 4,2 procent. Det innebär en förhöjning med 10-15 euro per gödselton beroende på hurdan gödsel det är frågan om. I ett pressmeddelande framhåller Yara Finland att efterfrågan på gödsel även har inverkat höjande på råvarupriserna för gödseln. Till exempel har priset på ammoniak och fosfor stigit på världsmarknaden.
Efterfrågan på gödsel i Europa förblir kraftig, vilket också inverkar på försäljningspriserna i Finland. Prisbildningen är beroende av balans i efterfrågan och utbud samt på prisbildningen av råvarorna.
- Efterfrågan på gödsel var livlig under hösten beroende på att priset på spannmål steg. Spannmålsprisen har stigit på den globala marknaden på grund av torka på centrala produktionsområden som Ryssland. Det högre priset på spannmål har ökat odlarnas intresse för odling av spannmål och därmed önskan om större skördar, säger Yara Finlands vd Tero Hemmilä.
Yara styr det nordeuropeiska marknadspriset menar en tysk analytiker och får medhåll från andra, skriver å sin sida lantbruk.com.
- Yara dominerar den europeiska gödselmarknaden, ingen annan aktör går ut med pris förrän Yara sagt sitt, säger Leif Erik Rehder, marknadsanalytiker vid Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH i Bonn.
Det är en åsikt han inte är ensam om. Bland annat Anders Gustafsson på Lovanggruppen menar att alla "lurpassar på den stora aktören". Men varken i Tyskland eller Danmark är det samma brist på gödsel som i till exempel Sverige.
- Tillgången är begränsad, det är produktionsavbrott vid flera europeiska fabriker och lagren är små, säger Leif Erik Rehder och påpekar att ingen vill sitta på lager med dyr gödsel som sedan måste reas ut, vilket skedde 2008. Men att tala om gödselbrist tycker han är fel.
I Danmark väntar lantbrukarna framför allt på lägre priser.
- Gödsel finns, men kunderna avvaktar när priset är för högt, svarar Ole Schou på danska Gefion, skriver lantbruk.com.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab