Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.10.2010 / Landsbygdens Folk
Skogspengar slut - igen
En stor del av de så kallade Kemera-pengarna är slut för ett flertal arbetsslag. Det har gjort att skogsägarna tvingas vänta på sina stödpengar - och ansökningarna har blivit till en enda stor hög på Kustens skogscentrals kontor. Nu hoppas alla på en tilläggsbudget under hösten.
Hundratals skogsägare väntar som bäst på att Kustens skogscentrals stödpengar för energivedsdrivningar och skogsförnyelser ska betalas ut. Men som det ser ut nu kommer det att dra ut på tiden innan några pengar kan betalas ut. Orsaken är att en stor del av de traditionella arbetslagen inom ramen finansieringsramens medel - de så kallade Kemera-pengarna - är slut. Den största delen av kakan var uppäten redan i somras.
- Vi har vetat om det här sedan länge. Beräkningar som vi gjorde i våras visade att underskottet kan bli så mycket som 1,5 miljoner euro i år. Det enda vi kan göra nu är att hoppas på en tilläggsbudget så att den onda cirkeln kan brytas, säger Greger Erikslund, myndighetschef vid Kustens skogscentral.
Med den onda cirkeln syftar Erikslund på att stödmedlen tog slut också i fjol. Det innebar att totalt cirka 830.000 euro sköts över till det här året och redan i januari hade skogscentralen förbrukat en femtedel av årets budget på cirka 3,95 miljoner euro för Kustens arbetsprogram.
- Summan som riskerar att skjutas över nu till nästa år är dubbelt större. Det här kommer bara att bli värre om vi inte kan bryta den här trenden, förklarar han.
Det är inte bara Kustens skogscentral som har brist på stödpengar. Erikslund misstänker att det på nationell nivå handlar om ett underskott på över tjugo miljoner euro för i år. Det enda som nu kan bryta den negativa trenden är att Jord- och skogsbruksministeriet beslutar om en tillräckligt stor tilläggsbudget under hösten.
- Om vi får 1,5 miljoner skulle utgångsläget inför nästa år vara i balans - men i nuläget vet vi inte hur det blir med en eventuell tilläggsbudget, säger han.
Enligt honom finns det signaler som tyder på att planer på en tilläggsbudget kan var på gång. Men Erikslund understryker att ingenting är klart i det här skedet.
- Jag har bara hört att det diskuteras, men vi har inte hört någonting om konkreta summor. Det enda vi kan göra är att hoppas på det blir en tilläggsbudget.
Han understryker att det fortfarande finns stödmedel för vissa arbetslag. Hit hör arealstöd för utförd vård av ungskogsprojekt som röjning och första gallringar.
- Vi har stöd för drygt tusen hektar och vi betalar arealstödet så länge pengarna räcker. Utöver det finns det stödpengar för iståndsättningsdikning och vägbyggnadsprojekt som vi betalar ut mot redovisning.
Erikslund poängterar att riksskogstaxeringen visar att det finns en stor eftersläpning när det kommer till bland annat vård av ungskog på Kustens område. Han frågar sig hur skogsbruket på sikt ska klara utmaningen att hämta in eftersläpningen om stödnivåerna inte börjar höjas.
- Det pratas mycket om hur vi bör öka aktiviteten i skogen - men det borde också synas i ökade resurser. Som det är nu minskar våra resurser i och med att vi förbrukar dem på förhand. Situationen är inte alls bra.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab