Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.10.2010 / Landsbygdens Folk
Mercosur vässar klorna inför nästa EU-runda
Representanter för EU och Mercosur fortsätter i oktober sina förhandlingar om ett frihandelsavtal. De fyra Mercosurländerna träffas redan denna vecka i Brasilien för att förbereda en strategi. Målet är att bekämpa EU:s tullar för jordbruksprodukter så mycket det går.
Mercosurländerna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay vill forcera förhandlingarna med EU för att skaffa sig ett möjligast omfattande tillträde till EU-marknaden. Mercosur vill sälja jordbruksprodukter till EU medan EU vill exportera industriprodukter och tjänster till Mercosur.
Efter en lång paus i förhandlingarna, uppges båda parterna vara angelägna om att nå ett snabbt samförstånd. Men frihandelsplanerna har också sina motståndare i både EU och Mercosur.
Enligt Mario Piacenza, chef för internationell handel vid jordbruksministeriet i Uruguay, ska de fyra Mercosurländerna på förhand fastställa sina krav på kvoter och tullar. Länderna definierar vidare den förslagstext som ska läggas fram för EU:s förhandlare i Bryssel.
Mercosur vill förhandla om alla produkter, men först och främst blir det att mangla jordbruksprodukter. Anledningen är att EU definierar dem som "känsliga" och skyddar dem. Eftersom de åtnjuter skydd, är importen kvoterad, konstaterar Piacenza.
Den sydamerikanska förhandlingsgruppen vill därför gå offensivt till EU-mötet. Mercosur vill kämpa för att sänka tullarna och helst eliminera dem helt och hållet inom en nära framtid.
Ur EU:s synvinkel hör nötkött, ris, mjölkprodukter, etanol och socker till de mest känsliga produkterna. Nötkött är en av Mercosurländernas starkaste exportprodukter. Uruguay är därtill en viktig exportör av ris.
Mercosurländerna hoppas på en snabb överenskommelse. Nästa förhandlingsrunda ska genomföras i Bryssel den 11-15 oktober. Tidpunkten är väl vald ur sydamerikanarnas synvinkel. Det politiska läget i Brasilien bör då ha klarnat efter presidentvalet den 3 oktober.
EU:s industriföretag betonar vikten av ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur. De sydamerikanska ekonomierna växer mycket snabbt och EU-företagen investerar redan nu mer i Mercosur än i Kina, Indien och Ryssland tillsammans.
Ett problem är att EU fortfarande måste forcera höga handelshinder till Mercosurländerna. Den genomsnittliga skyddstullen för importprodukter är tretton procent. Tullen för specialprodukter av särskilt europeiskt intresse, bland annat motorfordon, är hela 35 procent.
En bred majoritet av EU:s medlemsländer har kritiserat initiativet att återuppta förhandlingarna med Mercosur. De europeiska producenterna fruktar en flod av billigt nöt- och fågelkött från Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
Också i EU-parlamentet växer kritiken mot förhandlingarna med Mercosur. Under en debatt i parlamentet uttryckte parlamentariker från flera grupperingar nyligen en djup oro över följderna, om EU översvämmas av billiga jordbruksprodukter.
Handelskommissionär Karel de Gucht försvarar strävandena till ett frihandelsavtal. Han utesluter inte, att det kan bli nödvändigt med kompensationer för europeiska producenter inom de mest känsliga sektorerna.
EU-kommissionen ska genomföra omfattande studier för att kartlägga konsekvenserna för det inhemska jordbruket. EU kommer inte att tumma på livsmedelssäkerheten. För importen gäller samma bestämmelser som för inhemsk produktion, lovar de Gucht.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab