Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 måndag 29.4.2024
 Grattis Henning
1.10.2010 / Landsbygdens Folk
Rysk torka stegrar köttproduktionen
Rysslands produktion av nötkött har stigit för första gången på 20 år. Anledningen är att gårdarna skickar mer boskap till slakt för att slippa höga foderkostnader. Priset på djurfoder har stigit brant till följd av sommarens missväxt.
Produktionen av nötboskap har länge sjunkit i Ryssland, trots ambitiösa statliga program för att framför allt främja produktionen. Under de senaste tio åren har produktionen av nötkött minskat med en tredjedel.
Staten vill stimulera produktionen av både svin-, nöt- och fågelkött genom räntestöd och åtgärder för moderniseringar. Ännu denna vår hoppades jordbruksminister Jelena Skrynnik på ett framgångsrikt år för den inhemska produktionen av kött.
Men sommarens missväxt satte streck i räkningen. Enligt amerikanska källor i Moskva väntas slakten av nötboskap detta år stiga till 1990 års nivå, eftersom farmarna fruktar stigande foderkostnader. Därmed kommer boskapsbeståndet på nytt att minska.
Den tilltagande slaktfrekvensen bidrar sannolikt till att utbudet på nötkött snabbt stiger på den ryska marknaden. Utvecklingen är en indirekt följd av den torra sommaren som sänkte spannmålsskörden till en rekordlåg nivå.
Det inhemska vetepriset har stigit med 70 procent sedan juni, uppger prognosgruppen SovEcon. Gruppens analytiker varnade nyligen för att priserna kommer att stiga ännu brantare, om regeringen inte börjar sälja ut sina interventionslager.
De ryska köttproducenterna har redan före årets torka kämpat med låga priser på nötkött. På våren var priset på nötkött så lågt att producenternas intäkter knappast räckte för att täcka produktionskostnaderna.
Enligt de ryska mjölkproducenternas organisation har produktionskostnaderna fortsatt att skjuta i höjden i takt med de stigande foderkostnaderna. Enligt iakttagare vid det amerikanska jordbruksministeriet USDA, är slaktfrekvensen kopplad till foderkostnadernas utveckling.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab