Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
30.9.2010 / SLC
TIKE: Spannmålslagrens storlek motsvarar årsförbrukningen före skörden
Publicerad 30.09.2010

Tikes (Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral) spannmålsbalans för skördeåret 2009–2010 är klar. För tredje året i rad gavs år 2009 en god skörd (4,2 miljarder kilo), och det ökade vid slutet av skördeåret Finlands spannmålslager så att de motsvarade årsförbrukningen. Lagren skulle alltså räcka till månadsskiftet juni-juli även utan 2010 års skörd.  Spannmålslagren var 2,8 miljarder kilo i slutet av juli, vilket är nästan 860 miljoner kilo mera än ett år tidigare.

Spannmålsbalansen sammankopplar skördeårets produktion med förbrukningen

I spannmålsbalansen samlas produktions- och förbrukningsmängder för spannmål från höstskörden till nästa års höstskörd. Nästan hälften av den skördade spannmålen blir under hösten kvar på lantbruken, där nötkreaturen och grisarna under ett år äter 2/3 (2 miljarder kilo) av spannmålen som förbrukas i Finland. Visserligen återgår cirka 1/3 (0,6 miljarder kilo) av husdjurens foderspannmål till lantbruken via foderindustrin. Den inhemska kvarnindustrin maler cirka 0,4 miljarder kilo inhemskt och importerat spannmål som blir mat till finländarna. Därigenom blir 15 % av årsförbrukningen mat. Ungefär en tiondel av de 3 miljarder kilo spannmål som förbrukas i Finland används till etanol- och maltproduktion. Den sista tiondelen är huvudsakligen reserverad som utsäde för nästa skörd.

Korn är Finlands huvudspannmål
Av all spannmålsproduktion och -förbrukning utgör kornet hälften. Av kornskörden på 2,2 miljarder kilo användes nästan 1,1 miljarder kilo till husdjursfoder och 0,3 miljarder kilo till tillverkning av etanol och malt. Av alla vår spannmål används korn minst till mat: endast cirka 10 miljoner kilo.

Havre produceras näst mest och det är även Finlands näst mest använda foderspannmål. Av den årliga havreförbrukningen förbrukas 80 % som foder. Trots att havregrynsgröt är känd som morgongröt för många finländare, så används endast cirka 8 % av havrens totalförbrukning (730 miljoner kilo) som mat. Finland är internationellt sett ett stort havreproduktionsland, och över 400 miljoner kilo av 2009 års havreskörd på cirka 1,1 miljarder kilo såldes till utlandet.

Vete och råg som mat
Cirka 260 miljoner kilo vete och drygt 90 miljoner kilo råg mals till mat. I Finland produceras råg i praktiken endast som brödspannmål. Endast få år täcker produktionen den inhemska förbrukningen, då råg odlas endast på några få procent av vår spannmålsareal. Nästan varje år importeras råg till Finland. Till Finland importeras ibland även vete. Här produceras dock tillräckligt med vete i förhållande till vår förbrukning: år 2009 cirka 887 miljoner kilo. Fastän vete är vårt största brödspannmål så används det mer till foder (353 miljoner kilo) än till mat (262 miljoner kilo).  

Fullproppade spannmålslager
Finland hade senast hösten 1991 en motsvarande situation, då man efter några goda skördeår hade en mängd spannmål på lager som motsvarade årets behov redan innan höstens skörd. En stor del av spannmålen som nu finns i lagren är så kallade interventionsspannmål under EU:s kontroll.  Vid slutet av skördeåret den 30 juni 2010, var den största delen av interventionsspannmålen korn (561 miljoner kilo) och en ganska liten del vete (17 miljoner kilo). Utöver interventionslagren lagrades spannmål av lantbruken, industrin, handeln och Försörjningsberedskapscentralen.

Spannmålsbalansen (skördeåret 1.7.2009–30.6.2010) grundar sig på Tikes Skördestatistik, Användningen av skörden på gårdarna, Statistik över industrins och handelns inköp, användning och lagring av spannmål samt på Tullstyrelsens utrikeshandelsstatistik. Tullstyrelsen bekräftar år 2011 förhandsuppgifterna för år 2010, och därför kan utrikeshandelsstatistiken för år 2010 ännu ändras.

En tabell över statistiken publiceras på lantbruksstatistiktjänsten Matilda på sidan för spannmålsbalans.

Ytterligare information
Forskare Anneli Partala fram till 23.7, tel. 020 77 21376
E-post: förnamn.efternamn@mmmtike.fi

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab