Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
29.9.2010 / SLC
Den tredje omgången för lantbruksräkningens uppgiftsinsamling inleds
Publicerad 27.09.2010

Den tredje omgången av uppgiftsinsamlingen för Lantbruksräkningen 2010 har påbörjats. En begäran om att delta i undersökningen har i och med den nya omgången skickats till sammanlagt 41 000 odlare. Till den tredje omgången av uppgiftsinsamlingen hör lantbruk och trädgårdsföretag inom områdena Mellersta Finland, Norra Karelen, Norra Savolax och Södra Savolax. Uppgifterna som efterfrågas i undersökningen kan för första gången lämnas till Tike via nätet.

Under hösten samlas uppgifterna till Lantbruksräkningen in i fem omgångar från Finlands alla 66 000 lantbruk och trädgårdsföretag. De som hör till den tredje omgången får under denna vecka en uppmaning att delta i undersökningen. Till omgången hör totalt ca 13 000 lantbruk och trädgårdsföretag.

Premiär för elektronisk uppgiftsinsamling

Uppgifterna som efterfrågas i undersökningen kan för första gången lämnas till Tike elektroniskt. Med posten får gårdarna i omgångar användarnamn och lösenord som används för att logga in i internettjänsten. Tjänsten finns på adressen www.lantbruksrakning.fi. På webbplatsen finns även instruktioner och vanliga frågor om undersökningen.

Tjänsten öppnades den 1 september och hittills har ca 5 600 odlare svarat via nätet, vilket är över 200 odlare per dag. Tjänsten har tidvis utstått hög belastning och tillsvidare har inga funktionsavbrott uppstått. Tikes målsättning är att hälften av gårdarna ska besvara uppgiftsinsamlingen via Internet. Hittills har 8,5 % av alla gårdar som deltar i undersökningen besvarat elektroniskt.

Om en gård inte har lämnat sina uppgifter via internettjänsten inom den givna tidsfristen samlas uppgifterna in med en telefonintervju. Lantbruksräkningen är en lagstadgad undersökning och det är enligt lagen om landsbygdsnäringsstatistik obligatoriskt att utlämna uppgifter för undersökningen.

Tike genomför lantbruksräkningen
Lantbruksräkningen 2010 är en statistisk undersökning som täcker vårt lands lantbruk och trädgårdsföretag. Mer än hälften av informationen som behövs för räkningen tas från Lantbruksstyrelsens register och resten samlas in från lantbrukarna via lantbruksräkningens internettjänst eller med hjälp av telefonintervjuer. Odlarna tillfrågas om sådant som rör lantbrukets struktur, arbetskraft och annat som har att göra med företagsverksamheten. Uppgifterna samlas in under hösten 2010 och resultaten publiceras i slutet av år 2011.

I Finland utförs lantbruksräkningen av Tike, Jord- och skogsbruksministeriets informationstjänstcentral, som är en av Finlands fyra statistikmyndigheter. Tikes lagstadgade uppgift är att producera statistik över lantbruks- och livsmedelsnäring.

Mer information om Lantbruksräkningen och dess hundraåriga historia finns på nätet på adressen www.lantbruksrakning.fi

Ytterligare information om undersökningen ges av:
Jaana Kyyrä, Lantbruksräkningen 2010, projektchef, tel. 020 77 21 292

Johanna Laiho-Kauranne, Tikes statistikdirektör, tel. 020 77 21 369

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab