Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
24.9.2010 / Landsbygdens Folk
Priset på spannmål stannar på en hög nivå
Priserna på spannmål visar inga tecken på att sjunka på världsmarknaden. Senaste vecka noterades igen höga priser, särskilt på vete och majs. Den franska prognosbyrån Societe Generale tror att priserna snarare stiger än sjunker under de närmaste månaderna.
Enligt den europeiska expertkommittén för spannmål har världsmarknadspriserna på vete fortsatt uppåt. Amerikanskt vete noterades senaste vecka till 237 euro per ton medan 231 euro betalades för ett ton franskt vete.
Priserna för korn har också stigit och uppgick till 197 euro per ton i Frankrike. I Svartahavsområdet låg priset på 195 euro per ton. Amerikansk majs noterades till 152 euro per ton, medan europeiska noteringar varierade mellan 167 och 201 euro per ton.
Tunisien, Egypten, Algeriet och Marocko har visat en stor beredvillighet att köpa spannmål och EU fortsätter att vara nettoexportör. Under den löpande säsongen 2010/2011 har EU redan exporterat 4,8 miljoner ton spannmål, mot 2,5 miljoner ton vid motsvarande tidpunkt senaste år.
Flera prognosinstitut varnar emellertid för en sämre EU-kvalitet beroende på regn under skördesäsongen. Det är i första hand den tyska skörden som drar ner medeltalet. I Tyskland kan upp till hälften av vetet klassificeras som fodersäd.
Detta kompenseras långt av en god kvalitet i Frankrike, där 92 procent av spannmålen är kvarnduglig. Detta väntas ge Frankrike stora exportfördelar. I Storbritannien håller den skördade spannmålen likaså en god kvalitet.
Prisbilden domineras av Ryssland och Ukraina, men bristfällig information förvirrar marknaden. Den ryska regeringen har kommit med motstridiga uppgifter om exportförbudets varaktighet, men marknadens aktörer börjar utgå från att exportförbudet hävs först i anslutning till nästa skörd.
I Ukraina har ett exportförbud länge varit på förslag, men något beslut har inte fattats. I stället har landets tullmyndigheter aktivt bromsat expedieringen av avgående fartyg med exportspannmål.
Ukraina sänkte nyligen sin skördeprognos för spannmål med ytterligare ett steg. Nu ligger förväntningarna vid 38,6 miljoner ton, jämfört med 46 miljoner ton enligt de ursprungliga prognoserna.
Samtidigt har landets exportpotential sänkts med 1,9 miljoner ton, från 12,7 miljoner ton. Enligt pressuppgifter skulle korrekturen i första hand gälla majs. Handeln har följaktligen trissat upp majspriset till brödsädsnivå.
Jordbruksminister Nikolaj Prisjashnjuk har sedermera meddelat att Ukraina kan exportera en miljon ton spannmål per månad under sträng kontroll. Kvoter och eventuella exportförbud för vissa spannmålsslag kan emellertid inte uteslutas.
Världsmarknaden hålls fortfarande i spänning av den ihållande torkan i Ryssland, som förhindrar höstsådden. I Kanada försvåras höstskörden av regn och tidig frost. Eftersom skörden är ovanligt sen, kan grödorna ännu skadas av frosten.
I Argentina, en av de stora aktörerna på världsmarknaden, har förhoppningarna om en hygglig skörd börjat grusas av en ihållande torka. Motsatsen gäller för Australien, där spannmålsodlarna gläder sig över idealiska förhållanden.
Prognoserna har fortsättningsvis justerats uppåt. I sikte är en skörd som kan bli den tredje största i Australiens historia. Potentialen för veteexporten är god - volymerna kan bli de största på fjorton år.
Enligt EU-kommissionen kommer priserna på foderspannmål knappast att sjunka nämnvärt, trots aviseringen om en kommande utförsäljning av interventionsspannmål. I interventionslagren befinner sig 5,5 miljoner ton spannmål, framför allt korn.
Enligt kommissionen ska emellertid 2,4 miljoner ton spannmål från interventionslagren delas ut som livsmedelshjälp inom EU. Därmed står endast tre miljoner ton till marknadens förfogande. Denna mängd kommer sannolikt inte att påverka prisbildningen. Enligt agrarkommissionär Dacian Cioloş kan det bli aktuellt med en utförsäljning i oktober eller november.
Världsmarknadspriset på majs har fortsatt att stiga på grund av svaga skördeförväntningar i USA. Läget påverkas av en stark efterfrågan, inte minst från Kina. Priset på majs nådde i början av denna vecka den högsta nivån på två år i USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab