Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 18.12.2024
 Grattis Abraham
24.9.2010 / Landsbygdens Folk
EU-regler skärps för varuterminshandel
EU-kommissionen håller fast vid sina planer att dämpa prisvolatiliteten för jordbruksråvaror genom en skärpt kontroll av terminshandeln. I slutet av året vill den ansvariga EU-kommissionären Michel Barnier presentera ett förslag till starkare reglering av terminsaffärer med råvaror.
En nyckelroll spelar den förestående omarbetningen av direktivet om marknader för finansiella instrument (MiFID). Genom att skärpa direktivet, vill EU-kommissionen reagera på den senaste tidens starka prisfluktuationer för livsmedel, som vete och mjölk.
- Det är inte terminsmarknadernas uppgift att gynna spekulation och generera vinster för enskilda aktörer, sade Barnier vid en offentlig utfrågning i Bryssel.
Den förre franska jordbruksministern hänvisade också till den förordning för ökad säkerhet på derivatmarknaderna, som kommissionen presenterade förra veckan. Enligt Barnier bidrar denna förordning till mera insyn och säkerhet. Kommissionen föreslår att handeln med otc-derivat i EU rapporteras till ett transaktionsregister som förs av den nya europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten Esma.
Enligt Barniers målsättningar ska värdet för spekulanternas enskilda positioner begränsas. Detta ska förhindra att en stor marknadsaktör kan manipulera priset på en råvara genom en enda transaktion. Esma får till uppgift att övervaka och kontrollera att råvarumarknaderna fungerar enligt enhetliga regler. Förslaget till reform av MiFID ska enligt Barnier läggas fram i början av nästa år.
Vid utfrågningen konstaterade EU:s jordbrukskommissionär Dacian Cioloş att EU nu måste beväpna sig mot den extrema prisvolatilitet som hotar stora delar av jordbruket. Cioloş lovade att involvera instrument som motarbetar prisfluktuationer i förslaget till CAP-reformen.
Spannmålspriserna har de senaste månaderna stigit med 70 procent. Detta visar tydligt hur finans- och jordbruksmarknaderna i dag har integrerats med varandra. Därutöver reagerar marknaden nervöst på bortfallet av två huvudaktörer, Ryssland och Ukraina.
En analys av situationen tyder ändå på att priserna varierar mer än de borde. Skörden i Europa är god och det finns gott om reserver i de globala lagren, betonade Cioloş.
Han konstaterade att terminsmarknaderna borde vara instrument som hjälper till att föregripa och hantera volatilitet och bidra till att utbud och efterfrågan möts. Alla aktörer inom livsmedelskedjan borde dra nytta av dem.
Frankrike och Tyskland nöjer sig inte enbart med att frågan behandlas inom EU. Länderna vill också diskutera regleringar inom G-20-gruppen senare i höst.
En OECD-studie som publicerades under sommaren, har inte upptäckt något tvingande samband mellan prisstegringar och spekulation under åren 2007 och 2008. Prisstegringarna föranleddes av en stigande efterfrågan. Den globala befolkningstillväxten, det ökande välståndet i tröskelländerna, missväxt i Australien och suget efter biobränslen i de västliga ekonomierna minskade drastiskt utbudet av livsmedel, hävdar de ansvariga OECD-forskarna.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO tror att den globala ökningen av livsmedelspriserna för två år sedan kan ha förstärkts av spekulanter på de organiserade terminsmarknaderna. Enligt FAO är en viss reglering av råvaruterminsmarknader önskvärd, men åtgärderna bör vara försiktiga. Alltför stränga gränser eller ett totalförbud mot handeln kan göra mer skada än nytta.

Råvaruterminer har blivit en väsentlig del av livsmedelsmarknaden, och de utgör en viktig roll för många marknadsaktörer. En lämplig reglering bör kontrollera, men inte förbjuda, spekulativ handel i syfte att främja marknadens funktion, säger FAO-forskarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab