Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
24.9.2010 / Landsbygdens Folk
Övriga energiåterbäringar är i hamn enligt Holger Falck
- I det här skedet måste vi försäkra oss om att regeringens föreslagna återbäringar på skatterna för energi verkställs från början av nästa år, säger SLC-ordföranden Holger Falck om den proposition som regeringen nu har avgett till riksdagen.
De förhöjningar av återbäringarna som föreslås i propositionen torde i sin nuvarande utformning kunna godkännas av EU-kommissionen enligt den så kallade gruppundantagsförordningen.
- Det är alltså inte fråga om strukturella ändringar, säger Holger Falck. För att sådana ska träda i kraft krävs EU-kommissionens notifiering. Det gäller således också en i och för sig nödvändig sänkning av självrisken på skatteåterbäring för energiintensiva företag.
- Vi har dock erfarenhet sedan tidigare av att EU-kommissionens notifiering av dylika frågor tar extremt lång tid, säger Holger Falck. Utbetalningen av de förhöjda återbäringarna blir ju först aktuella 2012, men lagstiftningen måste vara i kraft från och med nästa skatteår, då de förhöjda acciserna är verklighet. Av den orsaken måste vi se till att de höjningar av återbäringarna som nu finns i propositionen är tryggade. Enligt propositionen räknar man med en ökning av återbäringarna på sammanlagt 29 miljoner till näringen.
- De pengarna kan vi inte äventyra, slår Holger Falck fast.
När det gäller växthusnäringen hänvisar SLC-ordföranden till klämmen i statsrådets beslut från förra veckan.
- Nu hoppas vi att klämmen leder till ett genombrott för växthusodlingen, säger han.
Holger Falck påminner om att SLC i sitt utlåtande om energiskatterna krävt en snabb lagändring så att självrisken för växthusodlarna för energiskatteåterbäringarna sänks till 5.000 euro. Dessutom kräver SLC att den kommande torvskatten kommer med i återbäringssystemet för energiintensiva företag eller så måste anläggningar som använder bränntorv för högst 5.000 megawatt per år befrias från torvskatten.
Skatten på naturgas är omfattad av lagstiftningen redan nu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab