Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
24.9.2010 / Landsbygdens Folk
En branschorganisation möjlig då mjölkkvoterna avvecklas
Då systemet med mjölkkvoter försvinner år 2015 finns det risk för en okontrollerad expansion av mjölksektorn med överproduktion, låga priser och dålig lönsamhet som följd.
- Vi måste hitta en ny juridisk bas för tiden då kvotsystemet försvinner, säger Mats Nylund, ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp.
Tapani Sirviö, överinspektör på jord- och skogsbruksministeriet, berättade på mjölksamarbetsgruppens möte i början av veckan om ministeriets förberedelser inför kvotavvecklingen.
- Då man tittar på succéhistorier från Europa som de franska vinerna, europeiska frukterna eller franska mjölkbönderna har de en gemensam nämnare, det vill säga de är alla organiserade, säger Sirviö.
De franska mjölkbönderna hör till CNIEL med representanter från mejerierna. Tillsammans bestämmer de hur produktionen skall styras.
- I Frankrike får producenterna tre cent mera än de tyska kollegorna för sin mjölk. Det finns inga andra orsaker att finna än att de franska producenterna hör till en organisation.
Inom EU har mjölkarbetsgruppen, tillsatt av rådet, lagt fram sju olika förslag på hur mjölkbönderna skall ha en bättre möjlighet att påverka sin situation. Förslagen gäller bättre förhandlingsmöjligheter för producenterna, kontraktsmodeller och -praxis samt en granskning av konkurrenslagstiftningen.
Enligt förslagen rekommenderas att mjölkbönderna skall organisera sig enligt den franska modellen för att ha större möjligheter att förhandla med köparna.
- Producenterna ställer sig positiva till förslaget, mejerierna avvaktar och handeln verkar vara negativ i det här skedet, säger Nylund.
- Eftersom det är frågan om konkurrenslagstiftning är det ett känsligt ämne. Vi har många små producenter och två kedjor som dominerar hela marknaden.
I juni startade jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila en beredning om branschorganisationer, som inte bara gäller mjölk utan alla jordbruksprodukter.
- Vi tittar noga på vad lagen tillåter, berättar Sirviö.
Speciallagstiftning borde fås igenom ännu under nuvarande regering.
- Vi kommer att erbjuda möjligheten till det, men branschen bestämmer själv om branschorganisationer tas i användning, säger Sirviö.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab