Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
21.9.2010 / SLC
SLC:s utlåtande om utkast till landsbygdspolitiskt principbeslut
UTLÅTANDE
16.9. 2010


Arbets- och näringsministeriet
maaseutupolitiikka@tem.fi

Begäran om utlåtande 2.9. 2010
UTLÅTANDE OM UTKAST TILL LANDSBYGDSPOLITISKT PRINCIPBESLUT 2010-2011


Det landsbygdspolitiska principbeslutet för 2010-2011 tillsammans med de stadspolitiska och skärgårdspolitiska principbesluten skall trygga en balanserad regional utveckling i Finland. I principbeslutet ingår ett konkret åtgärdsprogram för att verkställa de i kraftvarande landsbygdspolitiska linjedragningarna.

Trots att det också finns ett särskilt skärgårdspolitiskt principbeslut saknar SLC  omnämnande av skärgården i det landsbygdspolitiska principbeslutet. I och med att landsbygdspolitiken verkar på flera olika politikområden skulle det vara logiskt med några klara ställningstagande även gällande utmaningarna att bo och verka i skärgårdsområdena. Bosättning och företag verksamma i skärgården bör ha tillgång till fungerande infrastruktur, väg- och dataförbindelser som för övrigt på landsbygden. Det finns en stor potential i den finländska skärgården, inte minst inom turismen, där det ännu finns stora outnyttjade möjligheter.

Även fiskerinäringen är en viktig och värdefull primärnäring på landsbygden. Näringen är mycket utsatt idag och yrkesfiskarnas antal har blivit allt färre. SLC anser att säkerställandet av det kustnära yrkesfiskets verksamhetsförutsättningar också klart bör lyftas fram i det landsbygdspolitiska principbeslutet..
 
När det gäller befrämjandet av användningen av lokala livsmedelsprodukter och  närmat i kommunerna så krävs det att det beaktas betydligt bättre vid uppgörandet av offerter än för närvarande. Här bör både kommunförbundet och producentorganisationerna ta en aktivare roll än hittills.



SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND



Jonas Laxåback            Rikard Korkman
verksamhetsledare           ombudsman
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab