Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
17.9.2010 / Landsbygdens Folk
Debatten om klonregler tar ny fart i EU
Debatten om EU:s kommande regler för livsmedel från klondjur går vidare. Den brittiska livsmedelsmyndigheten FSA efterlyser en skärpt, enhetlig lagstiftning för hela EU. Också EU-parlamentet påtalar behovet av specialregler på området.
Debatten om livsmedel från andra generationens klondjur fick ny fart i augusti, då det blev bekant att minst åtta nötdjur på en skotsk lantgård härstammade från en klonad ko i USA. Köttet från två av djuren hamnade i livsmedelskedjan utan att någon märkte det.
I Storbritannien föranledde händelsen en stark uppståndelse, eftersom den brittiska livsmedelsmyndigheten FSA hade förbjudit marknadsföring av kött från avkommor till klonade djur. Enligt brittiska regler är det förbjudet att utan tillstånd saluföra livsmedel från flera generationers avkommor efter klonade djur. EU kan däremot inte hänvisa till ett sådant lagrum, då entydig lagstiftning saknas.
Den brittiska köttsektorn har kritiserat livsmedelsmyndigheten FSA för överdriven nit, då man klassificerade köttet som illegalt. Men EU lät också hälsa de brittiska FSA-tjänstemännen att deras regler inte är EU-konforma. Försäljningen av det skotska ”klonköttet” var fullkomligt lagligt, enligt EU-kommissionens uppfattning.
EU:s direktorat för hälso- och konsumentskydd anser att kött från avkommor till klonade djur ska behandlas likvärdigt med kött från vanlig boskap. Restriktionerna gäller endast den klonade stamföräldern till avkomlingarna.
Händelsen blev pinsam för FSA, som nu vill ha ordning i EU-leden. Myndighetens chefsforskare Andrew Wadge kräver konsekventa regler i alla EU-länder, med en enhetlig tolkning i hela unionen. Men FSA delar fortfarande inte EU-kommissionens åsikt om att klondjurens efterföljande generationer automatiskt ska betecknas som säkra. Britterna efterlyser fortsatta undersökningar av sådana livsmedelsprodukter innan de kan saluföras som livsmedel.
Enligt FSA borde kött och mjölk från klondjurens avkomlingar i flera generationer kontrolleras ända tills vetenskapen garanterar att livsmedlen är trygga att äta. Den brittiska myndigheten ifrågasätter EU-principen att automatiskt tilldela de efterkommande generationerna ett fribrev.
Det är med andra ord upplagt för en häftig debatt då EU:s hälsokommissionär John Dalli i november lägger fram ett meddelande om möjliga handlingsalternativ för hanteringen av klonproblemet och lagstiftningen.
I EU-parlamentet ökar oron för att EU ska släppa in klonkött genom en öppen dörr, som en del parlamentariker uttrycker det. Parlamentet krävde i juli ett komplett marknadsföringsförbud för produkter från klonade nyttodjur och deras avkommor. Förbudet borde enligt parlamentets vilja gälla tills en ny, skräddarsydd EU-lagstiftning för klonade djur blir färdig.
Resultatet är att frågan nu ska manglas i förmedlingsutskottet mellan EU-kommissionen, rådet och parlamentet. Avvikande från parlamentet, vill rådet tillfälligt reglera klonproblemet via lagen om nya livsmedel.
John Dalli medgav senaste vecka inför parlamentet att det aktuella lagförslaget för nya livsmedel inte är den bästa möjliga ramen för ett så komplext problem. Reglering av produktion och marknadsföring av äggstockar, sperma och embryon spränger ramarna för lagen om nya livsmedel, sade Dalli.
Kommissionären tog samtidigt tillfället i akt att framhålla, att livsmedel från klonade djur inte är ett problem för livsmedelssäkerheten. Men konsumenternas rätt till information måste beaktas, medgav Dalli.
Parlamentarikernas enighet om förbudslinjen börjar samtidigt visa upp små sprickor. Många ledamöter håller fast vid förbudslinjen för klonade djur jämte avkommor oberoende av parti. Men det finns också förståelse för teknikens möjligheter.
Den spanska kristdemokraten Pilar Ayuso, som talade på sin grupperings vägnar, konstaterade att kloningen också har sina goda sidor, som kunde ge den europeiska boskapsskötseln vissa fördelar. Tekniken borde inte undanhållas de europeiska djurproducenterna.
Socialdemokraternas agrarpolitiska expert, portugisen Luis Manuel Capoulas Santos, ansåg att det vore ett misstag att utestänga EU från klontekniken. Han ansåg att debatten bör föras vidare, utgående från vetenskapliga fakta.
Den liberala gruppens agrarexpert, skotten George Lyon, hävdade att parlamentet går för långt med sina krav på förbud. Man måste acceptera att produkterna enligt vetenskapliga rön kan jämföras med konventionella livsmedel. Därför bör de också få saluföras, menade Lyon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab